2024 május 21

Enyhült a vevők rezsifélelme a lakáspiacon

  • Áprilisban a vevők az egy évvel korábbinál 35 százalékkal szélesebb kínálatból választhattak a lakáspiacon.
  • Az áprilisi kereslet az egy évvel korábbitól harmadával elmaradt.
  • Január óta viszont a kereslet több mint 20 százalékkal haladja meg a tavalyi év utolsó négy hónapjának szintjét. Ez a szokásos szezonalitáson túl, leginkább azzal magyarázható, hogy enyhültek a vásárlók rezsifélelmei az ingatlanpiacon.

Továbbra is szélesebb kínálat, de visszafogott kereslet jellemzi a lakáspiacot – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a kereslet és kínálat áprilisi alakulását mutatja be.

Enyhült a vevők rezsifélelme, tovább bővült a kínálat

Áprilisban több mint 30 ezer eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami havi szinten 10 százalékos, éves szinten pedig 13 százalékos csökkenésnek felel meg. A hónap végén összesen 136 ezer eladó lakóingatlan szerepelt a teljes kínálatban, ami 35 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Idén januárhoz képest pedig 10 százalékos bővülésnek felel meg. A kereslet ugyanakkor közel 30 százalékkal mérséklődött éves szinten, de az idei év első négy hónapjában az érdeklődések száma több mint 20 százalékkal nőtt a múlt év utolsó négy hónapjához viszonyítva.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “Az év első hónapjaiban a szokásos szezonalitáson túl azért is élénkült meg a kereslet 2022 utolsó négy hónapjához képest, mert a vevők rezsifélelmei a téli tapasztalatok alapján enyhültek. A rezsiszámlák a múlt téli időszakban ugyanis nem változtak olyan mértékben, hogy emiatt tömegesen jelenjenek meg eladó lakások és házak a lakáspiacon.” Az ingatlan.com szakértője szerint a jelenleg eladó lakások és házak növekvő száma főként annak köszönhető, hogy az ingatlanpiacon amúgy is megjelenő friss kínálatot a szerényebb kereslet nem tudja még felszívni.