2023 január 26

Szinte csoda történik a forinttal – reális lehet a 350-es euró is?

Nem alakult egyszerűen a 2022-es év a magyar fizetőeszköz számára. Az orosz-ukrán háború kitörése, az energiaárak emelkedése, az évtizedek óta nem látott infláció és az általánosan negatívabbra forduló befektetői megítélés jellemezte a tavalyi évet, végül 8 % feletti gyengüléssel zárta 2022-t a forint. Az új esztendő azonban eddig igencsak jól indul, ha pedig a tavalyi mélypontokhoz viszonyítunk, akkor rég nem látott erősödést tapasztalhatunk.

Erős évkezdet

Már el is telt az első hét az évből, a legutóbbi 5 kereskedési nap pedig kifejezetten szépen alakult a hazai pénznem szempontjából. Bár hétfőn és kedden még emelkedésnek indult az EUR/HUF keresztárfolyam, kedden már napon belül megtörtént a fordulat. A 404 feletti szintekről ugyanis újra az előző éves záróárfolyamnak is tekinthető 400-as érték közelébe süllyedt vissza az euróárfolyam. A kerek szint körül egyébként december végén is sokat időzött a forint az euróval szemben, ahogy a korábbi hónapokban is kulcsszerep jutott a 400-as árfolyamnak.

A hét utolsó napján nagyot esett a dollár, ami kifejethette hatását a devizapiacon (www.shutterstock.com)

Szerdán erősödött igazán nagyot a forint az euróval szemben, végül a hét közepén több hónapos mélységekben is járt az EUR/HUF kurzus, ez pedig már bőven 400 alatti euróárfolyamot jelentett. A hét két utolsó kereskedési napján is meg tudta tartani az erejét a forint, miközben a nemzetközi befektetői hangulat is igen optimistán alakult mind az európai, mind a tengerentúli tőzsdéken. Végül 394 körül zárta a hetet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, ami rég nem látott erőt jelent.

Hosszú út a forint mögött

Október közepén egy euróért volt, hogy több, mint 434 forintot kellett adni a devizapiacon. Azóta is ez az érték jelenti az abszolút csúcsot az EUR/HUF keresztárfolyam tekintetében. Ahhoz képest a pénteki árfolyam már nagyjából 40 forintos erősödést jelent az euróval szemben, ami már több, mint amennyit a forint összességében 2022 egészében gyengült. Mindez természetesen nem jelenti automatikusan, hogy további erősödés következik, ugyanakkor figyelemre méltó a forint elmúlt időszakban látott ereje. Az, hogy hozzászokhatunk-e a 3-assal kezdődő euróárfolyamhoz a továbbiakban, számos országspecifikus és nemzetközi piaci tényezőtől függhet, melyek közel kiemelkedhet a jegybank monetáris politikája, az uniós pénzek sorsa és a hazai makrogazdasági mutatók alakulása is.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!