2024 április 22

Nyugdíj – így őrizheted meg az életszínvonalad, azonnal lépni kell?

Az elmúlt évek alaposan megtépázták a társadalom tűrőképességét.  Koronavírus-járvány, háború, rég nem látott infláció, megélhetési, lakhatási gondok. A társadalom – helyzetüknél fogva – egyik legkiszolgáltatottabb rétegét a nyugdíjasok alkotják, akiknek a sok évtizedes szorgos munka után kijár a kiegyensúlyozott anyagi viszonyok közepette eltölthető megérdemelt pihenés, a lehetőleg egészségesen és értelmesen megélhető időskor. Már csak azért is, mert az mindenki előtt világos, hogy ezért az idillért egy életen át, ők és a munkahelyeik súlyos adókat, járulékokat fizettek be az államnak, a későbbi nyugdíj érdekében.

A magyar nyugdíjak széles skálán mozognak

A magyar nyugdíjak meglehetősen  széles skálán mozognak. Egyes statisztikák szerint, miközben a januári 15 százalékos emelés után 35 ezren kapnak havi félmillió forintot nyugellátásra, addig huszonháromezer idős ember  negyvenezer forintnál kisebb összegű nyugdíjra jogosultak.

Fogy az idő. Különösen akkor, ha azt nézzük, ma az egészségben eltöltött idő a férfiak esetében 61,5, a nők esetében pedig 62,8 év. A férfiak esetében az idő előtti, 40-69 éves korban bekövetkező halálozás európai összehasonlításban is kritikus. A férfiak korai halálozásának hátterében gyakran az átalakuló társadalom krónikus stresszforrásai állnak. A létbizonytalanság, a hagyományos értékek elvesztése, az egészségkárosító életmód.

Nyugdíj – mikor jöhet reform?

Fogy az idő. Abból  a szempontból is, hogy késik a nyugdíjreform. Az Európai Bizottság ugyanis azt kérte a magyar kormánytól, hogy 2025-ig hajtson végre átfogó és méltányos nyugdíjreformot. Jóllehet a változásoknak 2025. március 31-étől kellene életbe lépniük, a reform előkészületeinek egyelőre nyoma sincs. A Bizottság nyomatékosan kérte a társadalom nyilvánossága előtti széleskörű egyeztetést.

Néhány tehetősebb nyugdíjas addig is forgathatja megtakarítását az értékpapír- vagy pénzpiacon. Vásárolhat  kifejezetten a nyugdíjasoknak kibocsátott állampapírt. Köthet eltartási szerződést. Ezek azonban mind-mind eltérő kockázatot jelentő lehetőségek.

Összegyűjtöttünk nyugdíjasok számára kisebb kockázatú pénzkeresési lehetőségeket. Ezek igénybevétele persze attól függ, hogy milyen készségekkel, érdeklődéssel és fizikai állapottal rendelkeznek.

Íme néhány pénzszerzési lehetőség:

  1. Részidős munka: Sok nyugdíjas választhat részmunkaidős munkát, például az irodai munka, az adminisztráció, a bolti eladás vagy az ügyfélszolgálat területén.
  2. Szabadúszó tevékenység: A nyugdíjasok kínálhatnak szabadúszó szolgáltatásokat, mint például írást, fordítást, grafikai tervezést, fotózást, tanácsadást stb.
  3. Önkéntes munka: Az önkéntes tevékenységek széles skáláját választhatják, például közösségi szervezeteknél, jótékonysági szervezeteknél, iskolákban vagy kórházakban.
  4. Online munkák: Az interneten keresztül számos lehetőség nyílik az online munkára, például online tanítás, írás, webdesign, közösségi média kezelése stb.
  5. Kézműves tevékenységek: Sok nyugdíjas élvezettel foglalkozik kézműves tevékenységekkel, mint például festés, varrás, kertészkedés vagy fafaragás, és ezekből akár termékeket is értékesíthetnek.