2024 április 19

Világszerte nőtt, itthon csökkent a háztartások vagyona

A német pénzügyi szolgáltató csoport Global Wealth Report című kiadványa szerint a háztartások készpénzben, bankbetétben, biztosításban és más pénzügyi megtakarítási formákban tartott vagyona globálisan 103,3 ezer milliárd euró volt 2011-ben, ami ugyan minden korábbinál nagyobb érték, de az inflációnál kisebb mértékű, csupán 1,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Az Európai Unió (EU) kelet-európai régiójában a lakosság pénzügyi vagyona 3,5 százalékkal nőtt, ami a 2000 és 2010 közötti időszakban regisztrált 11,8 százalékos éves növekedési ütemhez képest jelentős lassulás, de a térség így is „viszonylag jól teljesített” ahhoz viszonyítva, hogy milyen erősen függ az euróövezettől – áll az elemzésben.

Magyarországon a vagyonosodási folyamatok elszakadtak a térségi trendtől. A magyarországi háztartások teljes pénzügyi vagyona az egy évvel korábbi 104 milliárd euróról 88 milliárd euróra csökkent. Az egy főre jutó pénzügyi vagyon 10 ezer 399 euróról 8 ezer 798 euróra mérséklődött, így már a felét sem éri el a 21,500 eurós globális átlagnak. Az Allianz elemzői mindenekelőtt a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításához kötik a fejleményt.

Megjegyezték, hogy a középtávú kilátások sem kedvezők, mert a magyar gazdaság „ismét recesszióba süllyedt, és a visszaesés várhatóan 2013-ig tart, az infláció pedig bőven 5 százalék felett alakul az idén és a munkanélküliség egészen 11,8 százalékig emelkedhet”.

Magyarország azonban továbbra is a közepesen vagyonos országok közé tartozik, és a közép-kelet-európai földrajzi régióban a mezőny első harmadában foglal helyet. Az Allianz felmérésében vizsgált 52 ország közül Magyarország a 32. az egy főre jutó bruttó pénzügyi vagyon alapján. A térségi államok körében Magyarország megelőzi egyebek mellett Szlovákiát és Lengyelországot, viszont elmarad Horvátország, Csehország és Szlovénia mögött.

A felmérés szerint Svájcban a legvagyonosabb a lakosság, ott egy főre 214.794 euró pénzügyi jellegű vagyon jut. A nyugat-európai térség egészét tekintve viszont a vagyonosodási folyamatokban is érezhető a válság, a régió vizsgált 16 országából csak hétben nőtt a lakosság pénzügyi vagyona, de a bővülés üteme visszaesett az utóbbi évekhez képest, az euróövezeti válságállamokban pedig rendre 3 százalékot meghaladó mértékű vagyonvesztést regisztráltak. A legnagyobb mértékben, 9,1 százalékkal a görögországi háztartások pénzügyi vagyona csökkent.