2024 július 18

Végzetes hurrikán hasított végig Jamaicán

A Beryl hurrikán kedden 4. kategóriájú, erős viharként dübörgött át a nyílt vizeken Jamaica felé, miután korábban átvonult a Karib-tenger délkeleti részén fekvő szigeteken, és legalább hat ember halálát okozta.

Jamaica, Grand Cayman, Little Cayman és Cayman Brac szigetén hurrikánriasztás volt érvényben. A Beryl veszített intenzitásából, de az előrejelzések szerint még mindig a nagy hurrikán ereje közelében lesz, amikor szerda kora reggel Jamaica közelében vagy fölött, csütörtökön a Kajmán-szigetek közelében, pénteken pedig a mexikói Yucatán-félszigetre ér – közölte a Nemzeti Hurrikánközpont.

Haiti déli partvidékén és a Yucatán keleti partvidékén hurrikánriadó volt érvényben. Belize trópusi viharjelzést adott ki a mexikói határtól délre Belize Cityig.

Hétfőn késő este a Beryl lett a legkorábbi vihar, amely 5-ös kategóriájú hurrikánná fejlődött az Atlanti-óceánon, és kedden elérte a 165 km/h-s (270 km/h-s) szélsebesség csúcsát, mielőtt még mindig pusztító erejű 4-es kategóriájúvá gyengült. Szerda kora reggel a vihar a jamaicai Kingstontól mintegy 400 kilométerre kelet-délkeletre volt. A központ szerint a vihar csúcsszele 145 km/h (230 km/h) volt, és nyugat-északnyugati irányban mozgott 22 km/h (35 km/h) sebességgel.

A Beryl várhatóan életveszélyes szeleket és viharos árhullámokat hoz Jamaicára, ahol a hatóságok figyelmeztették az árvízveszélyes területeken élőket, hogy készüljenek fel az evakuálásra.

„Minden jamaicai lakost arra bátorítok, hogy komoly fenyegetésként tekintsenek a hurrikánra” – mondta Andrew Holness miniszterelnök kedden nyilvános beszédében. „Ez azonban nem a pánik ideje”.

Miamiban Michael Brennan, a Nemzeti Hurrikánközpont igazgatója szerint Jamaica a jelek szerint a Beryl közvetlen útvonalában van – írja az apnews.