2023 január 31

Vajon sikerül Kínának az áttörés?

Már egy évvel ezelőtt is volt róla szó

Harmadszor kopogtattak az MSCI ajtaján a kínaiak, hogy az A-részvényeik bekerüljenek a feltörekvő piaci indexkosárba. És nagyon érett akkor, hogy be is eresszék őket.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A kínai részvénypiac tavalyi szárnyalását sokan azzal hozták összefüggésbe, hogy a úgy vélték bekerülhetnek a globális indexekbe a papírok. Ami azzal járt volna, hogy a benchmarkot követő alapok kötelezően vásárolták volna ezeket a részvényeket. Míg a régi indextagokból kénytelenek lettek volna eladni.

Nyitottak egy kiskaput

Nem először kopogtatnak a kínaiak. Már kétszer is elutasították őket, azzal az adminisztratív indokkal, hogy nem liberalizált a részvénypiacuk. Magyarán, a külföldiek nem tudnak vásárolni.

Nos, annyiban volt új a helyzet, hogy tavaly előtt összekapcsolták a hongkongi és a sanghaji tőzsdét. Ezáltal 568 sanghaji és 268 hongkongi részvény került a két és fél ezermilliárd dolláros közös kalapba. Igaz, a piac, vásárlási kvótával nyitott. Ami a külföldiek számára érdekes oldalon, vagyis Sanghajban nettó 300 milliárd jüan, napi 13 milliárdos limittel. Míg Hongkongban nettó 250 milliárd jüan. Ráadásul a daytradet kizárták, s a kötelező számlamérettel a kínai kisbefektetőket is “kitiltották” a közös piacról. Ám a külföldi intézményi befektetők azonnal haraptak a lehetőségre.

Más szóval, a kínai részvénypiac részleges liberalizációja kétségkívül megtörtént. Bár olvasni olyan elemzéseket, hogy az indextagsághoz elengedhetetlen a kvóta bővítése.