2023 január 28

Újra lendületben az európai tőzsdék

A londoni FTSE-100 index 0,67 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,73 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,38 százalékos emelkedéssel indította a kereskedést. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,80 százalékkal növekedett nyitáskor.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 25,22 pontos emelkedéssel, 26 648,93 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékéhez képest 0,09 százalékkal erősödött.

Ismét emelkednek az olajárak

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára emelkedésre váltott. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj júliusi szállításra hordónként (159 liter) 44,09 dollárba került kedd délelőtt kilenc órakor, 46 centtel, 1,05 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára júniusi szállításra hordónként 20 centtel, 0,46 százalékkal, 43,64 dollárra nőtt. Az eurót 1,1388 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon, 0,04 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Van ok a bizakodásra

Sinka Csaba, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője kiemelte, hogy ha az OTP a keddi kereskedésben 7100 forint fölé tud emelkedni, akkor az árfolyammozgás további bizakodásra adna okot. A Mol esetében az olajár gyengülése lehet meghatározó, ha a részvény 16 500 forint fölött tud maradni, az mindenképpen pozitívumnak számít majd.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában kifejtette, hogy az OTP pénteken teszi közzé gyorsjelentését, a részvényt már hétfőn is erős vételi nyomás alatt
tartották a befektetők. Az elemző arról is beszámolt, hogy a héten lehet utoljára Magyar Telekom részvényt vásárolni osztalékszelvénnyel, az osztalék 15 forint részvényenként.

Könnyed napunk lehet

Kevés adat várható kedden. A német statisztikai hivatal reggel közölt adatai közül a vártnál rosszabb lett az ipari termelés márciusi alakulását mutató adatsor, jobb lett viszont a külkereskedelmi mérleg márciusi egyenlege, azon belül is az export növekedése. A görög statisztikai hivatal a márciusi ipari termelésről és a fogyasztói árak áprilisi változásáról számol be, az olasz statisztikai hivatal pedig a márciusi ipari termelésről teszi közzé jelentését.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az ázsiai tőzsdéken változékony volt a kereskedés iránya, miután az olajárak csökkenése visszafogta a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát, a dollár pedig erősödött a főbb nemzetközi devizákkal szemben, mivel nagyobbak lettek a különbségek a világ vezető jegybankjainak politikai irányvonala között.

Útkeresés volt a kontinensen

Vegyesen zártak, napon belüli csúcs alatt fejezték be a napot a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók. A magyar tőzsde felülteljesített a nemzetközi piacokhoz képest.