2024 április 19

Újra divatba jönnek a finomítók

Felkavarta az állóvizet a Mol tegnapi bejelentése, miszerint magasabb fokozatba kapcsolnak a hazai beruházások tempóját illetően. Így korábban jutnak forráshoz a hazai szénhidrogén kutatási projektek, de a tiszaújvárosi és százhalombattai telephelyek beruházási programjai is felgyorsulnak. Emellett a gázszállítási szegmens importteljesítményét is bővíteni kívánják.

Kommunikációs tuning

A döntést a napokban zárult kötvény-kibocsátási program kedvező eredménye támogatta – vélekedett Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, mondván, a bejövő források teret engednek a külföldi projektek mellett a hazai tevékenység expanziójára is. Várakozásuk szerint a befektetők kedvezően fogadják a részben organikus növekedésről szóló terveket, ám ennek kapcsán komolyabb árfolyamhatással nem számolnak rövidtávon.

Jórészt ismert terveket pontosított a Mol, ezért inkább kommunikációs jelentősége van a bejelentésnek – mondta Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője. Emlékeztetve: eddig is tudott volt, hogy a Mol éves beruházási kerete 2 milliárd dollár, vagyis körülbelül 430 milliárd forint, ám korábban általában az üzletágak szerinti bontást közölték, így például ismert, hogy 35-40 százalék esik a finomítói szegmensre. Ehhez képest új elem, hogy most a beruházások földrajzi megoszlását is hangsúlyozták. De önmagában az a tény nem újdonság, hogy a Mol 3 év alatt 300 millió forintot költ el Magyarországon.

Plusz nullás súlygyarapodás

A Molt is érinti, hogy pénteken zárás után lépnek életbe az új indexsúlyok. A BUX-kosár átsúlyozásának egyik nyertese a Mol, melynek részesedése 0,4 százalékponttal emelkedik a kosárban. Török Bálint (Buda-Cash) szerint minimális a hatás, az indexkövető alapok vásárolhatnak kicsit többet a papírból. Hasonlóan vélekedik Kuti Ákos (Equilor) is: számításaik szerint a BUX-indexet követő alapok 12 milliárd forintra taksált vagyonából kiindulva a Mol esetében 3 ezer darab részvény lehet a pozitív változás a vásárlói oldalon.

Középtávon érdekes a finomítói potenciál

Az elmúlt héten a finomítói marginok tágulása is támogatta a Mol árfolyamát. Ahogy azt Móró Tamás, a Concorde részvénystratégája a Tőzsdefórumnak elmondta tegnap: a magyar olajtársaság is nyertese annak a piaci mozgásnak, hogy a tengerentúlon és a kontinensen is elkezdték vásárolni a befektetők a finomítói papírokat.

A finomítói marginok tágulása nyilvánvalóan segíti valamelyest az árfolyamot – mondta Kuti Ákos (Equilor), de észre kell venni, hogy annyi erő egyelőre nincs az emelkedésben, hogy a kurzus el tudjon szakadni a 18200 forintos technikai szinttől.

Középtávon lehet komoly potenciál a finomítói üzletágban – vélekedett Török Bálint (Buda-Cash), mondván, a százhalombattai és a pozsonyi finomítók továbbra is Európa élvonalába tartoznak, s bár az INA veszteséges horvátországi finomítói rontják az üzletág csoportszintű képét, de javuló iparági környezetben, tovább táguló marginok esetén, nagyot dobhat ez a szegmens a Mol papíron.