2024 május 27

Tűzszerészek vizsgálódtak al-Hilli házában

A Londonnal határos Surrey megye rendőrsége hétfőn evakuálta a lakosságot a Claygate községben lévő családi ház széles körzetéből, mielőtt a tűzszerészek munkához láttak volna. Az első hivatalos közlésekben csak annyi szerepel, hogy házban „aggodalomra okot adó anyagokat” találtak. A BBC helyszíni beszámolója szerint a ház köré vont kordon mögül látszott, hogy a brit hadsereg tűzszerészei „tárgyakat visznek ki” az épületből.

A Európa-szerte rendkívüli feltűnést keltő mészárlás múlt szerdán történt. Az Angliában élő iraki család tagjaira az Haute-Savoie régióbeli Chevaline falu közelében, egy erdei úton leállított autóban bukkantak rá, nem messze attól a tóparti kempingtől, ahol a szabadságukat töltötték. A helyszíni szemle tanúsága szerint egy vagy több tettes 25 lövést adott le rájuk. A golyózáporban életét vesztette az 50 éves Szaad al-Hilli repülőgép-ipari mérnök, a családfő, aki Bagdadban született, de hosszú évek óta Nagy-Britanniában élt, valamint felesége, anyósa, és egy véletlenül éppen arra bicikliző francia turista.

Életben maradt viszont a család két gyermeke, egy négyéves és egy hétéves kislány. A nagyobbik gyermek, Zainab al-Hilli súlyosan megsérült, de már magához tért a mesterséges kómából, és a hatóságok reményei szerint ő lehet az ügy koronatanúja. A kislányt a The Sun – a legnagyobb brit tömeglap – hétfői értesülései szerint 30 fegyveres rendőr őrizete alatt Grenoble egyik kórházában kezelik.

A The Sun tudni véli azt is, hogy Szaad al-Hilli egy „titkos fejlesztési programon” dolgozott egy meg nem nevezett hadiipari cégnél. A vizsgálat középpontjában áll ugyanakkor Zaid al-Hilli, a meggyilkolt családfő testvére is, akivel Szaad al-Hillinek állítólag súlyos, anyagi természetű vitái voltak.