2024 április 18

Tőzsdére ment a Talanx

Németország harmadik legnagyobb biztosítója jelenleg a több, mint egy évszázados múltra visszatekintő HDI V.a.G. alatt működik, egy mai jelentés szerint azonban a többségi tulajdonos cég részesedése hamarosan 50% plusz egy részvényre csökken. Magyarországon a vállalat elsősorban a Magyar Posta Biztosító többségi tulajdonosaként ismert, de a céghez olyan vállalatok is tartoznak, mint például a Hannover RE.

A Talanx több, mint egy évtizede tervezi a tőzsdei kibocsátást, azonban talán épp a hosszas elhúzódás miatt a piac meglepődött, mikor a cég bejelentette a konkrét tervet. Ezt követően a bizonytalan befektetői érdeklődés miatt visszakoztak, de pár nappal később már konkrét számokkal álltak elő. Az akkori 700 millió eurós kibocsátási tervet tegnap 467 millióra csökkentették. A vállalat részvényárfolyama közvetlenül a mai kereskedés megkezdését követően 4,1%-os pluszba ugrott, jelenleg azonban 18,68 euró, azaz 2%-os plusz körül mozog az árfolyam.

A Standard & Poor’s pénteken megerősítette a vállalat A+ minősítését, a kilátásokat pedig stabilnak tartják. Ez utóbbit azzal indokolták, hogy véleményük szerint a csoport a megvédi, sőt tovább fogja növelni versenyképességét a biztosító szektorban, ezt pedig a vállalat elmúlt időkben mutatott folyamatos növekedésére alapozzák.

Egy, a vállalattal kapcsolatos különálló hír szerint Herbert Haas, a vállalat vezérigazgatója bejelentette, hogy a cég a következő két évben nem tervez nagyobb felvásárlásokat.