2024 június 13

Történelemhamisítással vádolják a BBC-t

„Döbbenetes, hogy a BBC, amely az újságírói becsület büszke bástyája volt, feláldozza jó hírét az üzlet oltárán” – fogalmazott Malcolm Boura, a több mint 10 ezer tagú, British Naturism nevű szervezet nevében.

A nudisták meglátása szerint a meztelen igazság helyett Afrika, Ausztrália, az ősi Egyiptom lakói olyan állatbőrös kosztümökben láthatók a filmsorozatban, amelyek hiteltelenek, és csupán a BBC álmodta meg őket, nem pedig a hajdani valóság szüleményei. A szervezet immár a brit parlamentben is panaszt tett a BBC-re, miután az elismerte, hogy kompromisszumot kötött a történelmi hűség és a nézők érzékenysége között.

Paul Kettle a BBC közönségszolgálatától sajnálatának adott hangot a történelmi hűtlenkedés miatt, amelyet azonban a BBC – mint fogalmazott – kötelességének érzett megtenni a lehető legszélesebb nézőseregre való tekintettel.

A nudisták ezt nem fogadják el mentségnek. „A BBC elismerte szisztematikus történelemhamisítását a profit érdekében, illetve félelme miatt, hogy valakit felzaklatnak képei” – idézte a The Daily Telegraph Bourát.