2024 május 29

Több japán vállalat is leállítja kínai termelését

A két ország között azt követően alakult ki diplomáciai feszültség, hogy a japán kormány a Rjúkjú-szigetek és Tajvan között elhelyezkedő szigetek egy részét kedden megvásárolta egy magántulajdonostól. A üzlet bejelentésére Peking hevesen tiltakozott, és Kína-szerte Japán-ellenes tüntetéseket hívtak össze. Vasárnap megmozdulások voltak Pekingben, Sanghajban és a Hongkonggal szomszédos Sencsenben is, utóbbiban a rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal kergette szét a tüntetőket. Az elmúlt héten egy kínai gazdasági döntéshozó arra hívta fel a figyelmet, hogy a konfliktus megkeserítheti a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat is. Ha gazdasági-diplomáciai szinten még nem is jelentkezett hatása a nézeteltérésnek, a tömegtüntetések miatt máris bezártak több gyárat és kereskedelmi egységet.

Az elektronikai cikkeket gyártó Canon hétfőn három kínai gyárában rendelt el kétnapos leállást arra hivatkozva, hogy így látja biztosítottnak alkalmazottai testi épségét.

A Panasonic két gyárában függesztette fel a termelést, egy harmadikat pedig ideiglenesen bezárt, s egyben felszólította alkalmazottait, hogy maradjanak otthon. A két leállított gyártóüzemben a heves Japán-ellenes tiltakozások nyomán keletkezett kár, míg a harmadik, bezárt telepen kínai alkalmazottak hajtottak végre szabotázsakciót.

Az autóipari gyártó Toyota arról számolt be, hogy éppen kárfelmérést végeznek az egyik autókereskedésben történt gyújtogatás után. Az All Nippon Airways légitársaságnál pedig egyre többen mondják le a Kínából Japánba tartó útjaikat. A helyi média beszámolója szerint legalább öt kínai városban rongáltak meg japán autókat és éttermeket, illetve fosztogattak japán illetőségű boltokban. A csingtaoi városi rendőrség hétfői bejelentése szerint több embert letartóztattak, akiket a közrend megsértésével gyanúsítanak. A Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint egyre jobban tartanak a tiltakozási hullámtól a Kínában élő japán állampolgárok is és több japán nemzetiségi iskolában is tanítási szünetet rendeltek el.