2025 május 11

Tényezők, amelyek károsítják a bélbaktériumokat

Ez a két dolog kéz a kézben jár az egészséges bélmikrobiom létrehozása érdekében. De arra nem gondolunk, hogy valójában mi is okozhatja a baktériumok egészségtelen egyensúlyának kialakulását a bélrendszerben.

Ha sikeresek szeretnénk lenni a bélflóránk egészségének megőrzésében, akkor csupán ezeknek az ártó tényezőknek a felderítése után érdemes lépéseket tennünk az étrendünk és életmódunk módosítására, például a rostbevitel megnövelése által az activé FiberShake fehérjetartalmú rostitalának segítségével, és elkezdhetjük a probiotikumok beépítését is, hogy biztosítsuk a bélrendszer tökéletes állapotát.

Nem eszünk változatos ételeket

A bélflóra akkor tekinthető egészségesnek, ha gazdag és változatos. Ennek érdekében pedig olyan étrendet kell folytatnunk, amely sokféle teljes értékű élelmiszert tartalmaz, nevezetesen: gyümölcsöket, zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat. 

Prebiotikumok hiánya

A prebiotikumok olyan típusú rostokra utalnak, amelyek elősegítik a jótékony bélbaktériumok aktivitását és növekedését. 

Ezek olyan szénhidrátok, amelyeket a szervezet nem tud megemészteni. Így változatlanul a GI traktusba kerülnek, ahol táplálékként működnek, és segítik az egészséges baktériumok növekedését. 

Túlzott alkoholfogyasztás

Az alkohol nagy mennyiségű fogyasztása rendkívül ártalmas lehet a testünkre és a lelkünkre nézve is. Ezáltal pedig a bélbaktériumainknak sem tesz túl jót.

Van azonban egy csavar a történetben. Megállapítást nyert, hogy a vörösborban található polifenoltartalom mérsékelt mennyiségben fogyasztva védő hatást gyakorolhat a bél mikróbáinkra.

Antibiotikumok alkalmazása

Az antibiotikumok kifejlesztése ugyan áttörést jelentett az orvostudományban, amellett, hogy életeket menthetnek meg, van egy sötét oldaluk is. A tanulmányok azt mutatják, hogy már egyetlen antibiotikum kúra is megváltoztatja az bélflórát, és hónapokba, sőt évekbe is telhet az eredeti fajösszetétel helyreállítása.

Dohányzás

Végezetül muszáj még megemlítenünk a cigarettafüstöt is, amely nemcsak a tüdőnket, hanem a bélflórát is jelentősen károsítja.

A nikotinról ismert, hogy amint belélegzik, gyorsan felszívódik a tüdő alveolusaiból, de azt sokan nem tudják, hogy a bőrön és a gyomor-bélrendszeren keresztül is felszívódhat. Ezután pedig számos kedvező és kedvezőtlen élettani hatást fejthet ki, például fokozza az anyagcsere sebességét, csökkenti az étvágyat, szabályozza a testsúlyt, stb. Ezenkívül a cigarettafüstnek való kitettség megemeli a bél pH-értékét, ami bizonyos baktériumok számára lehetővé teszi a szaporodást és a bélmikrobióta diszbiózisát.

Tehát amennyiben gyökeres változást szeretnénk elérni, tartsuk szem előtt a fenti tényezőket, és hajtsuk végre a szükséges változtatásokat a bélflóránk érdekében.