Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Novo Nordisk – Kőkeményen harcolnak a légúti megbetegedések ellen

A Novo Nordisk Alapítvány bejelentette, hogy legfeljebb 1,8 milliárd dán korona (körülbelül 265 millió dollár) összeget szán egy olyan kezdeményezés létrehozására, amelynek célja a légúti betegségek elleni vakcinák fejlesztése.

Úttörő kezdeményezés

A Novo Nordisk súlycsökkentő gyógyszere, a Wegovy hatalmas sikere miatt a jutalékból származó bevételek megnövekedtek az alapítvány kasszájában. Ez lehetővé teszi számukra, hogy jelentős jótékonysági, környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (ESG) befektetővé váljon. A kezdeményezés célja új vagy továbbfejlesztett vakcinák létrehozása a leghalálosabb légzőszervi betegségek némelyikére, köztük a tuberkulózisra, az influenzára és az A csoportú streptococcusra, amelyek együttesen évente több mint 2,5 millió ember halálát okozzák – közölte az alapítvány. A Koppenhágai Egyetemmel partnerségben ez lesz az első kezdeményezés, amely kizárólag annak megértésére összpontosít, hogy hogyan lehet teljes immunitást létrehozni a légutakban – tették hozzá.

A tuberkulózis elleni globális küzdelmet súlyosan érintette a COVID-19 járvány. A finanszírozás és a figyelem hiánya akadályozta az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy véget vessenek annak, amit a „szegények járványának” neveznek. A Novo Nordisk némi kritikát kapott első piacra kerülő súlycsökkentő gyógyszere magas ára miatt. Ami kevésbé elérhetővé teszi a gyógyszert azon alacsony jövedelmű emberek számára, akiket a leginkább érint az elhízás veszélye. A vállalat júniusban azt is bejelentette, hogy a gyógyszer valószínűleg nagyon hosszú ideig nem lesz elérhető a fejlődő országokban.

A Novo Nordisk Alapítvány a norvégiai Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) kezdeményezését követi. A vakcinakutatás finanszírozását segítik olyan kormányoknak, mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Norvégia, valamint magánadományozók, például a Gates Alapítvány támogatásával. A Berenberg elemzői szerint a Novo Nordisk Alapítvány a tavalyi évtől 2026-ig körülbelül 12,5 milliárd dollár bevételt fog realizálni. Ez körülbelül a duplája az 2018-2021 közötti bevételeknek, még a Wegovy amerikai piacra kerülése előtt – szögezi a Reuters hírügynökség.

Borítókép: Shutterstock