2024 június 17

Magyar innováció emeli új szintre a hőszivattyús fűtést

Egy ingatlannál a hőszivattyús fűtésre való átállást több tényező is befolyásolja. Az egyik ezek közül, hogy milyen hőközpontot válasszunk. Ez az eszköz ugyanis elengedhetetlen annak érdekében, hogy a hőt eltároljuk, amíg szükségünk nem lesz rá. A kiválasztásnál olyan kritériumok jönnek szóba, mint a megbízhatóság, a praktikum és a helytakarékosság. Egy magyar innováció most a legmagasabb sztenderdeknek megfelelően lép piacra.

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek a hőszivattyús fűtési rendszerek. Melyek nemcsak környezetbarát megoldást kínálnak otthonunk melegen tartására, hanem elődeikhez képest jóval költséghatékonyabban is működtethetők. Kevesen tudják, de egy beruházás esetén legalább olyan nagy körültekintéssel kell eljárni a hőközpont kiválasztásánál, mint a hőszivattyúénál. Hajnal Ferenc, Nolsen hőközpontok szakértő azt is elárulta, hogy miért.

Magyar innováció emeli új szintre a hőszivattyús fűtést
Modern home cross section, suitable for smart home or sustainable housing infographic overlay, 3d rendering

Mint fogalmazott, amikor a hőszivattyú működésbe lép, annak egyetlen dolga van: „levenni” a kinti levegőből, földből vagy vízből a hőt, és olyan formába önteni, amelyet a házban lehet hasznosítani. Miután megvan ez a meleg, valahova el kell tárolni, amíg szükség nem lesz rá. Itt jön képbe a hőközpont fogalma. Amely nagyjából olyan, mint egy termosz: megtartja a hőt addig, amíg szét nem osztjuk a házban a hőleadókban, azaz a radiátorokon vagy a padlófűtésen keresztül a keringető szivattyúk segítségével.

„Ez azért fontos, mert a hőszivattyú nem mindig és nem azonnal tud annyi meleget előállítani, amennyire éppen szükség van. A hőközpont segít ezt a meleget gyakorlatilag előre legyártani és készenlétben tartani a felhasználásra” – mutatott rá a szakember.

Ügyfélorientált szemlélet és kompakt megoldás

Kérdésünkre válaszolva elmondta, lényeges, hogy olyan hőközpontot találjunk, ami illeszkedik a ház fűtési igényeihez és a rendelkezésre álló térhez. Fontos, hogy csak a kiváló minőségű anyagokból, például rozsdamentes acélból készült komponenseket keressük. Melyek hosszú élettartamot és alacsony karbantartási igényt garantálnak.

Hajnal Ferenc kiemelte még a helytakarékosság jelentőségét is. Elmondta, egy kompakt hőközpont, ami helytakarékos kialakítású, lehetővé teszi a helykihasználást más célokra is a gépházban vagy ott, ahol a hőközpontot elhelyezzük.

„Szintén fontos tényező a hőközpont energiahatékonysága is, amely közvetlenül befolyásolja a fűtési rendszer általános energiafogyasztását. Egy jól szigetelt és hatékony hőközpont segít csökkenteni a működési költségeket. Végül, de nem utolsó sorban biztosítani kell, hogy a hőközpont kompatibilis legyen a meglévő vagy tervezett hőszivattyús rendszerrel. Valamint más rendszerelemekkel, mint a padlófűtés vagy a radiátorok” – sorolta.

Új magyar termék teljes műszaki támogatással

A hőszivattyús fűtési rendszerek piaca is elképesztő ütemben fejlődik. Ennek legújabb példája a Nolsen előszerelt hőközpont, melyet kifejezetten hőszivattyús rendszerekhez terveztek az esetleges vízoldali kivitelezési komplikációk esélyének csökkentése, a kis helyigény és a gyors munkavégzés érdekében.

A két magyarországi piaci szereplő, a Cool4U Systems Kft. és az Easykit Kft. összefogása révén piacra kerülő hőközpont több szempontból is különbözik a piacon kapható, első hallásra hasonlónak tűnő terméktől. Ilyen a rozsdamentes kialakítás, a párazáró szigetelés, illetve a kompakt méret is.

Hajnal Ferenc a Nolsen márka előnyei között említette még, hogy tartályának mérete olyan, hogy egy átlagos család használati melegvíz igényét kényelmesen ellátja. A hőközpontot ráadásul úgy tervezték, hogy a szerelése egyszerű és gyors legyen, csökkentve ezzel a telepítési időt és az esélyt az esetleges bonyodalmakra. Az egység előszerelve érkezik a vásárlóhoz, a Nolsen hőközpontok akár vízvezetékszerelő szakember bevonása nélkül is telepíthetők.

„A kompakt hőközpont kiváló választás mind a fűtéskorszerűsítés, mind pedig új hőszivattyús szisztéma kiépítése esetén, valamint azok számára is optimális lehetőség, akik új belépők a hőszivattyús rendszerek kivitelezésében. A Nolsen hőközpont minden szükséges komponenssel, illetve kiegészítő egységekkel, így csatlakozókkal, hőcserélővel, iszapleválasztóval, mikrobuborék-leválasztóval, keverőszeleppel és keringető szivattyúval ellátott. A hőközpontok kivitelüktől függően működhetnek fűtési és hűtési pufferként, illetve ezekkel kombinálva használatimelegvíz-tárolóként is, melyhezmár csak a gerincágakat kell csatlakoztatni.” hívta fel rá a figyelmet a szakember.

Végezetül a szakértő szót ejtett arról is, hogy a Cool4u Systemshttps://hoszivattyu-kereso.hu/termekkategoria/nolsen-hokozpont/ a berendezések kizárólagos magyarországi forgalmazásán túl teljes műszaki támogatással és akár helyszíni segítségnyújtással áll partnerei rendelkezésére. Sőt, bármely kivitelű és teljesítményű Gree hőszivattyú Nolsen hőközponttal történő szerelése esetén kiterjesztett garanciát biztosít a berendezésre.

Képek forrása: Cool4U Systems Kft.