Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Accenture – Borús idők várnak rájuk?

Az Accenture informatikai szolgáltató a Wall Street várakozásai alatti második negyedéves bevételt prognosztizált. Az ügyfelek óvatos költekezésre számítanak, mivel a makrogazdasági bizonytalanság továbbra is fennakadást okoz.

Elemzők arra számítanak, hogy az informatikai szolgáltatásokra fordított kiadások rövid távon visszafogottak maradnak. Ez azért van, mert a vállalkozások jellemzően csak február után döntenek éves költségvetésükről. Az Accenture maga is rámutatott a költségvetéssel kapcsolatos lassabb döntéshozatalra, különösen a technológiai és médiavállalatoknál. A cég bevétele a kommunikáció, média és technológia iparcsoportban 10%-kal esett vissza az első negyedévben. Az észak-amerikai értékesítés, ami a vállalat legnagyobb piaca, 1%-kal csökkent, 7,56 milliárd dollárra.

A Tata Consultancy Services (TCS.NS), India első számú informatikai szolgáltatásexportőre a vártnál gyengébb negyedéves eredményekről számolt be októberben, míg az Infosys (INFY.NS) csökkentette éves bevételi előrejelzésének felső határát, mivel az ügyfelek továbbra is vonakodnak költeni a diszkrecionális projektekre. Mindkét vállalat az Accenture versenytársa az outsourcing (kiszervezés) üzletágban. Az Accenture részvényei 1,7%-kal estek a tőzsdei nyitás előtti kereskedésben. Az év eleje óta több mint 28%-kal emelkedtek, ezzel felülmúlták az S&P 500 indexet (.SPX). A cég megerősítette a 2024-es pénzügyi évre vonatkozó bevétel- és profitnövekedési előrejelzéseit.

Az Accenture azt is közölte, hogy az új generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatos megrendelései több mint 450 millió dollárt értek, mivel a vállalatok kísérleti jelleggel költenek erre a technológiára. Az Accenture a második negyedéves bevételeket 15,40 milliárd és 16 milliárd dollár között várja. Az LSEG által megkérdezett elemzők 16,29 milliárd dolláros bevételt jósoltak. Az első negyedév végén, november 30-án a cég bevétele 3%-kal nőtt, 16,22 milliárd dollárra – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

Borítókép: Shutterstock