2024 április 16

Teadélutánok a művész úr dolgozószobájában

A költő otthona, polgári miliője nagyszerű lehetőséget kínál, hogy egy tea mellett kellemesen elbeszélgessünk irodalomról, megosszuk egymással olvasmányélményeinket, és megismerjük a Kossuth-díjas költő életét és munkásságát – írták a szervezők, akik öt hónapra előre már a programot is elkészítették.

Az első, október 4-én esedékes találkozón Takáts Gyula élete, a Pannon tájhoz való kötődése lesz a téma, a következő alkalommal az emlékház egykori lakójának prózai írásairól beszélgetnek a vendéget, a decemberi teadélutánon a költő barátainak – Fodor András, Tatay Sándor, Weöres Sándor – műveiből kapnak ajánlót a résztvevők. Az új év első hónapjában Gombos Péter irodalomtörténész Takáts Gyula gyermekeknek szóló írásaival ismerteti meg az érdeklődőket, a februári rendezvényen írók, költők írásaival emlékeznek meg a Nyugat című irodalmi folyóirat harmadik nemzedékéhez sorolt író 102 évvel ezelőtti születésnapjáról.

Az életének 98. évében elhunyt Takáts Gyula 1985-től haláláig a Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke volt. Halála után a Berzsenyi Társaság szorgalmazta kaposvári lakásának emlékházként való megnyitását és vállalta annak bemutatását, programok szervezését.

Takáts Gyula élete nagy részét a Dél-Dunántúlon töltötte, versei, regényei, esszéi e tájhoz, Kaposvárhoz és környékéhez kapcsolódnak.

Szülővárosa, Tab, majd Kaposvár és Balatongyörök is díszpolgárává fogadta. Irodalmi munkásságát 1941-ben Baumgarten-díjjal, 1960-ban és 1971-ben József Attila-díjjal ismerték el, 1991-ben életműve elismeréseként Kossuth-díjban részesült. Még ebben az évben megkapta a Magyar Köztársaság Zászlórendje kitüntetést.