Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Tartsd kézben pénzügyeidet!

Ha nem vagyunk azok a “mindent lejegyzetelős”, “füzetbe írkálós” (vagy “Excel-tábla töltögetős”) típusok, akkor is van mód, hogy szemmel tartsuk költéseinket.

Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha rendszeresen ellenőrizzük egyenlegünket és az egyes levonások összegét netbankon keresztül. De segíthetnek az sms értesítők is, amit minden pénzmozgás után megkapunk, ezért viszont már fizetnünk kell, átlagosan 10 forintot üzenetenként. Aki viszont inkább kiveszi egyben a fizetését és készpénzt használ, az könnyebben elsüllyedhet a blokktengerben. 

A modern világ lehetőségei

Manapság azonban az állandó rohanás és a digitális kütyük világában élünk, amihez már szinte minden alkalmazkodott, többek között az applikációkínálat is.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Így okostelefonunkkal minden vásárlás előtt ellenőrizhetjük a rendelkezésre álló keretet és már a boltból kilépve, azonnal rögzíthetjük a kiadást. További előnye az applikációknak, hogy a bevitt adatok alapján kimutatásokat is készíthetünk egyes kategória (például élelmiszer, szórakozás, ruházkodás) átlagköltségeiről. Emellett előzetes terveket is rögzíthetünk azzal kapcsolatban, mire mennyit szeretnénk költeni a hónapban, és megfigyelhetjük, mennyire könnyű vagy nehéz betartani a megszabott határt.

Koin

A Koin az első magyar nyelvű költségkövető alkalmazás. Számítógépen és okoseszközökön egyaránt ingyenesen használható, a felülete egyszerűen kezelhető, áttekinthető.

Mit jelent az, hogy könnyen kezelhető? Beírjuk az összeget, kiválasztjuk, hogy az bevételbe vagy kiadásba tartozik, megadunk egy alkategóriát – ami főként a költségek átláthatóságát segíti –, és kész. 

A kimaradt tételeket visszamenőleg is fel tudjuk vinni, illetve beállíthatunk fix összegeket is, amit az applikáció minden hónapban figyelembe vesz majd. Így például nem kell mindig felvinnünk a családi pótlékot a bevételek közé, de ha rögzítjük a hitel havi költségét, az még emlékeztető is lehet, hogy ne felejtsük el befizetni (ha nem vonják le automatikusan a számlánkról).

Kiadásainkat kördiagramon is megnézhetjük, amin százalékokban kifejezve látszik, hogy összes költésünk mekkora része ment például a gyerekre, az étkezésre, vagy a háziállatokra. Ezt azonban nem csak egy hónapra vetítve ellenőrizhetjük: kérhetünk heti vagy éves kimutatást is. A telefonos applikáció Androidra és iOS-re is leölthető.

Pénziránytű

A Pénziránytű Alapítvány pénzügyi tervezője is hasonló megoldást kínál. A bevételek és kiadások felvitelének módja ugyanaz, mint a Koin-nál, még a kategóriák is hasonlóak. Ami viszont újdonság az előző apphoz képest, hogy itt megadhatunk befizetendő számlákat, és erre minden belépésnél felhívja a figyelmünket a program. Ha viszont az összeg melletti négyzetet “bepipáljuk”, azzal jelezhetjük, hogy rendeztük a tartozást. 

A költségvetés-kezelő nagy előnye továbbá, hogy kategóriánként megadhatjuk a tervezett kiadásainkat, és ezek alakulását szintén mindig látjuk a főoldalon. Így azt is megtudhatjuk, mennyivel többet költöttünk mondjuk tisztítószerekre, mint szerettünk volna. 

Hasznos opció még, hogy csoportot is létrehozhatunk, amelybe meghívhatjuk családtagjainkat. Ezzel a megoldással könnyen nyomon tudjuk követni, hogyan kezelik a pénzt azok, akikkel egy háztartásban élünk. A számítógépes felület mellett okostelefonon is használhatjuk, az applikáció Androidra és iOS-re egyaránt elérhető.

Wyze

Szintén magyar fejlesztés, és nagyban megkönnyíti azoknak a dolgát is, akik túl lusták vagy túl feledékenyek ahhoz, hogy mindig tételesen felvigyék egy költségvetés-kezelőbe, mikor, mire és mennyit költöttek. Sőt, azoknál is ez lesz az abszolút befutó, akik szinte csak bankkártyával fizetnek.

Wyze-nak ugyanis a regisztrációs adatokon és számlaszámunkon kívül semmit nem kell megadnunk, automatikusan kezeli a pénzmozgásokat. Jó, ez elsőre kicsit bizarrul hangzik, de a fejlesztők garantálják, hogy egy plugin telepítésével a belépési adataink biztonságban vannak. 

Felhasználói fiókunkhoz bármennyi bankszámlát csatlakoztathatunk, így például a megtakarítási számlánkat és a hitelkártyánkat is könnyen szemmel tarthatjuk. Számlatörténetünk szinkronizálása 1-2 percig tart, a levonásokat pedig automatikusan kategorizálja a program a fizetés helye alapján (tehát a gyógyszertáras összegeket az egészség kiadásaihoz sorolja, a sarki kisboltban elköltött ezres pedig az élelmiszer csoportba megy majd). 

Ezzel a funkcióval egyértelműen időt spórol nekünk a Wyze, a készpénzes tranzakciókat pedig hozzáadhatjuk a listához a mobilapplikáción keresztül. Ez a része azonban még a béta tesztelés szakaszában jár, tehát az alkalmazás-boltokból még nem tölthető le.

De ha a program honlapján feltüntetett e-mail címre írunk a fejlesztőknek, akkor mi is kipróbálhatjuk a mobilos verziót. A költségvetés alakulásáról természetesen itt is nézhetünk diagramokat és részletes kimutatásokat, ami még átláthatóbbá teszi a hónap bevételeit és kiadásait.