2024 április 16

Szüreti körkép – Könnyű, zamatos és illatos borok lesznek idén

Varga Máté közölte: kizárólag a késői szüretelésű, aszúborhoz vagy jégborhoz a tőkén hagyott fürtöket nem szedték még le. Hangsúlyozta, sem a téli, sem a tavaszi fagykár nem érintette jelentősen a borvidéket. A termésmennyiség a tavalyinak 85 százaléka lett. A minőség jónak-kiválónak mondható.

Az etyeki hegyközség hegybírója, Orosz Gyula szerint az etyek-budai borvidéken hasonló lesz az évjárat, mint a tavalyi volt. A szüretet a nagy szárazság és a meleg miatt augusztus elején elkezdték, és már be is fejezték.

Elmondta, a mennyiség a korai fajtáknál kicsit nagyobb, a kései szüretelésűeknél kicsit kisebb lett, mint 2011-ben. Összességében hektáronként 8-9 tonna szőlő termett. A cukorfok valamivel alacsonyabb a szokottnál.

A minőség kapcsán kiemelte, az idei év a testes boroknak nem kedvezett. Könnyű, zamatos és illatos borok lesznek a jellemzők.

„Életemben eddig 43 szüretet vittem végig, de ilyen gyorsan sohasem kellett végezni a fürtök leszedésével” – mondta el az 560 hektáron gazdálkodó Hilltop Neszmély főborásza az MTI-nek.

Kamocsay Ákos hozzátette: ültetvényeiken olyan a fajtaszerkezet, hogy egymás után lehet szüretelni, normális esetben augusztus 20-ától november elejéig. Idén már augusztus 10-én leszüretelték az Irsai Olivért és szeptember utolsó napjáig a vörös fajtákkal is teljesen végeznek. A cukorfok már nem emelkedett, a savak pedig elkezdtek csökkenni a szőlőben.

A főborász elmondta: az idei szőlőmennyiség hasonló a tavalyihoz, és a minőség is megfelelő ahhoz, hogy a Hilltop Neszmély helyt tudjon állni legfontosabb piacán, Angliában, ahol évente 6 millió palack bort értékesít.

Az ország 70 ezer hektáros szőlőültetvényeiből 24-25 ezer hektár esik az öt megyét érintő csongrádi, hajós-bajai, valamint kunsági borvidék területeit magában foglaló Duna Borrégióra, ahol a februári, majd az azt követő tavaszi fagy után az aszály következtében a 2011-es évhez viszonyítva katasztrofális a veszteség – mondta Szőke Sándor, a Duna Borrégió Szőlészek Borászok Egyesületének elnöke az MTI-nek.

Szőke Sándor szerint az előzetes becslések alapján a tavalyi terméshez viszonyítva 60 százalékos a veszteség. A kiskunhalasi borász komoly problémának nevezte, hogy egyes területeken a szőlőből kinyert must is csak a normális érték 50 százalékát éri el. A szőlőárat nagyon jónak nevezte, de a termelők összességében nem járnak jól. A bor minősége viszont kitűnő lehet, mert a cukorkoncentráció nagyon magas. Hozzátette: minden jel arra mutat, hogy a termés jó, semmilyen károsodás, fertőzés nem érte a fagyok és az aszály után még megmaradt termést.

Reménykeltőnek nevezte, hogy jelentős szőlőtelepítés folyik a borrégióban, de még jó ideig import borra lesz szükség. A Duna Borrégió legnagyobb részén a szüret döntően befejeződött. Ilyen korai szüret még nem volt, mert sokan korábban leszedték a szőlőt, hogy legyen leve – fűzte hozzá Szőke Sándor.