2024 július 13

Szigorít az MNB, készülhetnek a bankok

Állampapírokat vesznek a bankok

Kiemelik, hogy a fix tartalékráta közeledést jelent az Európai Központi Bank gyakorlatához. Az MNB 2014 áprilisában meghirdette, majd 2015 júniusában meghosszabbította önfinanszírozási programját azzal a céllal, hogy a bankok állampapír-állományának növelésével egészségesebbé váljon a magyar adósságszerkezet és csökkenjen az ország külső sérülékenysége.

A program eddigi lépései sikeresek voltak, a bankok az elmúlt év elejéhez képest 1800 milliárd forinttal növelték állampapír-állományukat, amihez több mint 1000 milliárd forintban vették igénybe az MNB feltételes kamatcsere-eszközét. A jegybankban az úgynevezett sterilizációs eszköztár átalakítása 2015. szeptember 23-án elkezdődött el, valamint az új irányadó három hónapos jegybanki betét bevezetése, illetve a likviditásra vonatkozó, úgynevezett LCR-szabályozás hatályba lépése és folyamatos szigorodása miatt a bankok alkalmazkodása a továbbiakban is intenzív maradhat.

Fix lesz a tartalékráta

A közlemény szerint a 2010-ben bevezetett választható tartalékrátás rendszer lehetővé teszi, hogy a bankok maguk döntsék el, hogy milyen 2 és 5 százalék közötti tartalékráta mellett működnek. Mivel a tartalékszámla likviditási tulajdonságai kedvezőek, így a maximális 5 százalék alatti rátát választó bankoknak a jelenlegi rendszer lehetőséget jelent arra, hogy ne az állampapír-piacon, hanem egy jegybanki eszközön keresztül alkalmazkodjanak a szigorúbb likviditási előírásokhoz. Ez azonban ellentétes az önfinanszírozási program céljaival – közölte a jegybank.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az MT ebből adódóan és az önfinanszírozási program hatékonyságának növelése érdekében úgy döntött, hogy a jelenleg hatályos, válaszható tartalékrátás rendszert 2015. december 1-jétől fix, minden bankra egységesen érvényes, 2 százalékos tartalékráta váltja fel. A tartalékolás egyéb paraméterei – mint a tartalékalap, a tartalékperiódus vagy a tartalékra fizetett kamat – továbbra is változatlan marad.

A jegybanki közlemény kitér arra: a választható rátás magyar rendszer az Európai Unióban példa nélküli, a fix tartalékráta pedig egyértelmű közeledést jelent mind a nem eurózónás európai uniós jegybankok, mind pedig az Európai Központi Bank gyakorlatához. Az MT keddi döntését követően az MNB kezdeményezi az EKB-nál a szükséges véleményeztetési eljárás elindítását – olvasható a jegybank közleményében.