Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Súlyos aszály pusztít Észak-Koreában

Áprilistól júniusig hiába várták az esőt az országban, megakasztva a mezőgazdasági munkálatokat és visszavetve a 2017-es évi termést.

„Az időszakos esőzések nem érték el még a hat évvel ezelőtti szintet sem, amikor a gabonatermelés soha nem látott mélységbe, 2 millió tonnára esett, megnehezítve a lakosság nagy részének élelmezését,” mondta Vincent Martin, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) Kínába és Észak-Koreába delegált képviselője.

Élelmiszerhiány a szűkös időszakban

A júniusban aratott búza, árpa és burgonya is megsínylette az átlag alatti csapadékot: a FAO becslése szerint több mint 30 százalékkal (450 000 tonnáról 310 000 tonnára) esett vissza a termés.

Bár ezek a korai termények a teljes haszonnövénytermelés csupán 10 %-át adják, a májustól szeptemberig tartó szűkös időszakban fontos élelmiszerforrásnak számítanak.

Aggodalmak az idei termés körül

A július eleji esőzés hozott egy kis megkönnyebbülést, de a mezőgazdasági munkák szempontjából már későn jött. A csapadékhiány valószínűleg érezhető lesz a legfontosabb gabonatermelő területeken is, ahonnan a gabonatermelés kétharmada származik.

A termelés csökkenésével rosszabbodhat az élelmezésbiztonság a 2017-18-as időszakban, növelve az exportigényt.

Azonnali lépések

„Kulcsfontosságú, hogy a gazdák megfelelő és azonnali mezőgazdasági segítséghez jussanak, például öntöző vagy egyéb eszközök,” tette hozzá Vincent Martin.

A jelentés az öntözési rendszerek azonnal újraélesztését és fejlesztését javasolja, amivel növelni lehet a hatékonyságot és a víz elérhetőségét.

Nagyobb mennyiségű élelmiszerimportra lesz szükség kereskedelem vagy adomány révén a következő három hónapban, amikor az ínséges időszak eléri mélypontját, hogy a leginkább rászorulók, a gyermekek és idősek ne szűkölködjenek.

Megoldás, hosszú távra

A FAO hosszú távú megoldásként a szárazságtűrő növények használatát javasolja, továbbá a termelők, családok bevételi forrásának szélesítését, hogy ellenállóbbak legyenek a természeti katasztrófák és a klímaváltozás hatásaira.