2023 március 23

Stagnáló arany: Valóban félig van a pohár?

A COMEX aranyár 1575.60 – 1584.50 közötti mozgás után szerény emelkedéssel zár.

 ARANYVÉLEMÉNY

A befektetők szerte a világon – az átfogó kockázatok ellenére – optimista szemlélettel elemzik a folyamatokat. Ide tartoznak a részvénypiacok, ahol például a DJIA, napról napra új, sohasem látott csúcsokra lép. De vajon a pohár tényleg félig van?

Amerikai foglalkoztatási mutatók tényleg javulnak. De a „sequester”-nek hívott automatikus kiadáscsökkentés az USÁ-ban a várakozások szerint 0,6 %-os GDP csökkenést okozhat 2013-ban. Bár ez nem tűnik soknak, azonban a teljes GDP növekmény 2 % mellett már nem mindegy. A Kongresszusi Költségvetési Hivatal becslései szerint, amennyiben a szabályozás így marad, 750 ezer amerikai munkahely veszthet el az évben.

Az Európai Központi Bank és a Bank of England nem csökkentette az alapkamatot a múlt héten, azonban növekvő kockázatok jelentkeznek. Az Európa szerte elvárt költségvetési szigorítások a vártnál lassabb gazdasági növekedéshez illetve 2013-ban recesszióhoz vezethetnek. A Nomura például 0,8 %-os GDP csökkenést jelez előre az eurózónában. Az EKB még az év vége előtt rákényszerülhet az alapkamat csökkentésére.

Kína elkerülte a „hard landing” (szó szerint:” kemény landolás”, amin a gazdaság gyors zuhanását értik) állapotát, amitől számos közgazdász óvott, azonban ugyanezek a szakemberek most a kínai inflációt és a belföldi kereslet alakulását kezdik emlegetni, ami az alapja lehet az ezévi gazdasági emelkedésnek. A Nomura szerint a fogyasztói árak inflációja az eddigi 2,6 %-ról idén 3,5 %-ra emelkedik, míg 2014-re 4,0% várható. Kínai adatok itt olvashatók.

A teljes ismert világ gazdasági növekedése 2013-ban a tavalyival azonos 3 %-ban várható.

A részvénypiacok az USÁ-ban a FED által kibocsátott likviditás miatt emelkedtek, és ha ezt a „ puncsos bödönt” hirtelen lezárják, méretes korrekció indulhat a részvények között.

A piacok előtt álló legfontosabb kihívások egyike az amerikai Federal Reserve a trükkös kilépésének  ( vagyis az ultralaza pénzpolitika befejezésének ) pénzpolitikája. Egyes spekulációk szerint Ben Bernanke, a jelenlegi Fed elnök, nem fogja elfogadni egy harmadik ciklusra történő jelölését 2014-ben, tehát egy kritikus időszak is kialakulhat.

A nagyon alkalmazkodó pénzpiaci politikából való kiszállás valószínűleg sokkal nehezebbnek bizonyulhat, mint a bevezetése. A központi bank bejelentette, a kiszállás megállapított küszöbértéke a 6,5%-os munkanélküliségi ráta és a 2,5%-os inflációs ráta, mielőtt meg fogja vizsgálni, hogy emeljen a rövid lejáratú kamatokon, amelyek már a nulla és 0,25% között vannak 2008 decembere óta, a közgazdászok szerint az időzítés lesz rendkívül fontos.

Ha a Fed túl korán húzza meg a kamatemelést, az komoly kihívás elé állíthatja az amerikai gazdaságot.  Ha  azonban a Fed túl későn húzza meg a ravaszt, az inflációs várakozások összezavarodhatnak, amely  a jegybankot  kamatemelésekbe kergetheti. Sem belülről, sem a FED-en kívülről nem lehet előre látnunk, mennyi bizonytalanságot okoz, ha a FED egyszer szakít a fokozottan alkalmazkodó pénzpolitikájával.

A befektetők valóban elérték a kockázatnak azt a szintjét, hogy a poharat telinek látják.

A biztonsági tartalék arany jelenleg kicsit megpihent, amíg a hosszú távú (1525 USD/uncia körül található) támasz felett maradt.  Most ez az egyedüli biztató jel az aranypiacon. A napi ár közelít a támaszhoz, de amíg felette marad, az arany egy csendes, konszolidáción mehet keresztül, miközben az arany shortolók leguggolva várják az időt a makro kockázatok kihasználására az elkövetkező hónapokban.