Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Stagnál az orosz olajtermelés

A megállapodás miatt csökkentik a termelést

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők megállapodása értelmében az idén januártól jövő márciusig napi 1,8 millió hordóval csökkentik olajtermelésüket.

Az OPEC ebből napi 1,2 millió, a szervezeten kívüliek napi 600 ezer hordót vállaltak. Alexandr Novak orosz energetikai miniszter közölte, hogy Oroszország júliusban napi 307 ezer hordóval termelt kevesebb olajat, mint 2016 júliusában. Júliusban Oroszország 46,3 millió tonna olajat hozott a felszínre a júniusi 44,8 millió tonna után.

A napi termelési átlag azonban a két hónapban megegyezett, mert július egy nappal hosszabb júniusnál. Júliusban Oroszország 4,099 millió tonna olajat exportált vezetéken a júniusi 4,131 millió tonna után. Az orosz földgáztermelés júliusban 50,8 milliárd köbméter volt, napi 1,64 milliárd köbméter a júniusi 51,28 milliárd köbméter után.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Idei csúcson az OPEC

A felmérés alapján az OPEC termelése júliusban napi 90 ezer hordóval nőtt az előző havihoz képest, és idei csúcsára emelkedett.

Júliusban az OPEC a Reuters felmérése szerint napi 32,85 millió hordó olajat termelt, ami a líbiai és nigériai termeléssel együtt, illetve a szervezetből kilépett Indonézia termelésének a levonásával, valamint figyelmen kívül hagyva az új tag Egyenlítői-Guinea termelését, napi 1,1 millió hordóval lépte túl napi 32,50 millió hordós kitűzött célt. Egyenlítői-Guinea az idén május végén lett az OPEC teljes jogú tagja. Termelésének beszámításával az OPEC júliusban napi 33,0 millió hordó olajat termelt.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A kivételek

Líbia Nigériával együtt mentes az OPEC év eleje óta követett önkéntes termeléskorlátozó vállalása alól, mivel mindkét országban fegyveres konfliktus vetette vissza az olajtermelést. Líbia júniusban még napi egymillió hordó alatt, de júliusban már napi egymillió hordó felett termelt, ami még így is jócskán elmarad a polgárháború kitörése, 2011 előtti napi 1,6 millió hordótól. Nigéria exportja júliusban kissé csökkent.

Az OPEC legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia júliusban napi 50 ezer hordóval exportált kevesebbet, mint az előző hónapban. A szaúdi és az angolai export csökkenésének köszönhetően az OPEC júliusban 84 százalékban tudta betartani termeléskorlátozási vállalását. Az év első hónapjaiban jellemzően még 90 százalék feletti volt az arány.