2024 április 19

Siemens városi nap Miskolcon

Hogyan biztosíthatunk kimagasló, de megfizethető egészségügyi szolgáltatásokat? Hogyan tehetnénk az ipari termelést rugalmasabbá, hatékonyabbá és egyben versenyképesebbé? Hogyan oldható meg, hogy a városaink úgy növekedjenek, hogy közben fenntartható és kényelmes körülményeket biztosítanak lakóiknak? Hogyan érhetünk el úgy gazdasági növekedést, hogy közben csökkentjük a nyersanyag- és energia-felhasználást? Kérdések, amelyek a harmadik évezredben egyre többeket foglalkoztatnak, és amelyekre a Siemens saját fejlesztéseivel válaszokat ad.

A miskolci Siemens Városi Napon a vállalat városi infrastruktúrával, egészségügyi és ipari fejlesztésekkel foglalkozó szakemberei bemutatták azt az átfogó szemléletet, ahogyan a Siemens megközelíti az urbanizáció, a globalizáció, a klímaváltozás aktuális problémakörét. Ezeknek a megoldásoknak a jó része már egyáltalán nem futurisztikus: Európában négyből egy irodaépület a Siemens tűzvédelmi rendszerét alkalmazza; a Siemens gyártja a világ leghosszabb, egyetlen szerelvényből álló villamosát, amely Budapesten közlekedik; a hamburgi egyetemi kórházban egy Siemens szoftver segítségével Európában elsőként álltak át sikeresen a papírnélküli működésre. Magyarországon is a modern technológia mind szélesebb körű elterjesztésére törekszik a vállalat, ezért is rendezett szakmai programot a műszaki felsőoktatás egyik vidéki fellegvárában, Miskolcon, ahol a vállalat szimpóziumok keretében mutatta be az épületek és közüzemek számára alkalmazható energia-hatékony megoldásait, valamint egészségügyi fejlesztéseit.

Dale A. Martin a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója a Siemens Városi Napok rendezvényén tartott sajtótájékoztatón elmondta: „A Siemens az elmúlt több mint egy évtizedben változatos formákban járult hozzá a hazai mérnökképzés erősítéséhez, a diákok szakmai fejlődésének előmozdításához. Biztos vagyok benne, hogy a mai rendezvényünk is fontos mérföldkövet jelenthet a jövő mérnökeinek képzésében, annál is inkább, mert nem jöttünk üres kézzel: a Siemens PLM szoftverével támogatja a Miskolci Egyetemet, hogy a hallgatók már az egyetemi tanulmányaik során megszerezhessék a szakmájukhoz elengedhetetlen speciális tudást.”

A Siemens PLM (product lifecycle management – termék-életciklus menedzsment) szoftver – amit világszerte több mint 70 ezer ügyfél használ a gépiparban, az elektronikai iparban és más iparágakban – egy olyan komplett rendszert kínál a vállalatoknak, amellyel a teljes életcikluson keresztül képesek menedzselni a termékek eredményességét és költséghatékonyságát a termék kitalálásától és tervezésétől a gyártáson, illetve a kapcsolódó szolgáltatásokon át a termék gyártásból való kivonásáig. A többféle iparágban is népszerű program elterjedt például a hazánkban is működő autógyártóknál, de a NASA is ezzel a szoftverrel tervezte a Curiosity marsjárót. A Siemens Zrt. ebben az évben három hazai felsőoktatási intézménynek adományoz szoftvereket, az egyetemekkel folytatott konzultációknak megfelelően testreszabott csomagok formájában – elsőként a Miskolci Egyetem juthatott hozzá a termékhez, amelynek értéke listaáron meghaladja a 300 millió forintot. Idén még a Kecskeméti Főiskola és a gödöllői Szent István Egyetem, majd a következő évben további intézmények is részesülhetnek a Siemens által felajánlott terméktámogatásban.

Dr. Patkó Gyula a Miskolci Egyetem rektora az adományt megköszönve hangsúlyozta: „Az egyetem számára alapvető célkitűzés, hogy a diákok az elméleti képzés mellett olyan gyakorlatorientált tudást is elsajátíthassanak, amellyel hamar megállják a helyüket a munkahelyükön is. A Siemens PLM szoftverével nagyobb bepillantást nyerhetnek a mérnöktudományok gyakorlati alkalmazásába és a program használatának elsajátításával versenyelőnyt szereznek a munkaerőpiacon.”

A rendezvényen részt vett Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere is, aki kiemelte: „A magas színvonalú mérnökképzés és az általa biztosított minőségi munkaerő a befektetők szemében is vonzóbbá teheti a várost. Ezért fontos számunkra, hogy olyan partnerünk lehet a képzés szakmaiságának biztosításában és a munkalehetőségek közvetítésében, mint a Siemens. Nem csak a diákok és az egyetem, de a város versenyképességét is javítja, hogy a miskolci képzésben az iparban is alkalmazott legmodernebb megoldásokkal folyik az oktatás.”