2024 július 19

Remek negyedévet zárt az OTP

Kedvező átalakítások

Az OTP magyarországi tevékenységében kiemelkedőnek nevezte a jelzáloghitelezés alakulását, miután 2016 első negyedévéhez képest az új igénylések 50 százalékkal, a folyósítások pedig 48 százalékkal nőttek. Az OTP piaci részesedése a jelzáloghitelezésben 29,5 százalékot ért el, a megtakarításokból pedig a csoport piaci részesedése 30,6 százalék volt az első negyedévben.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A vezérigazgató-helyettes elmondta: az egy évvel korábbihoz képest a bank negyedéves adózott eredménye 54 százalékkal 52,86 milliárd forintra nőtt, a korrigált adózás utáni eredmény 40 százalékkal emelkedett. Az orosz leánybank is érdemi nyereséget, 7,6 milliárd forintos adózott eredményt ért el.

A jelzáloghitelek folyósítása az anyabanknál az első három hónapban 48 százalékkal, a személyi hiteleké ennél is gyorsabban, mintegy 70 százalékkal nőtt, és hasonló a tendencia Romániában és Bulgáriában is. A csoport nettó hitel/betét mutatója 68 százalékot ér el. 

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az eredmények

A likviditási tartalékok 8,3 milliárd eurót tesznek ki. A bank elemzői szerint magas gazdasági növekedési ütem várható a régióban, ugyanakkor a bank árbevétele nem tud emelkedni, mert a kihelyezések volumenének növekedése közben a hitelek kamatmarzsa folyamatosan csökken, az újonnan folyósított hitelek kamata pedig alacsony szinten marad.

Csonka Tibor, az OTP ügyvezető igazgatója kifejtette: az OTP csoport tavaly elindította az OTP eBIZ Kft-t. Az új fintech cég felhőalapú pénzügyi megoldást alkalmazva lehetővé teszi, hogy a vállalkozások egy felületen kövessék nyomon a számlákat és a banki átutalások kezelését.