2024 június 17

Remek hangulatban nyitottak a piacok

A frankfurti DAX-index 0,62 százalékos, a londoni FTSE-100 index 0,53 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,55 százalékos pluszban indította a kereskedést. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,56 százalékkal emelkedett.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,66 pontos emelkedéssel, 22 007,73 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest érdemben nem változott.

Így mozdult az olaj

A kőolaj világpiaci ára is emelkedik, mert a befektetők arra számítanak, hogy az amerikai kitermelés visszafogásával csökken a túlkínálat. Elemzők azonban arra figyelmeztettek, hogy kérészéletűnek bizonyulhat az árak emelkedése, mert ha ismét korlátozás nélkül lehet kereskedni az iráni olajjal, jelentősen növekedhet a kínálat a szűkülő kereslet mellett.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj decemberi szállításra hordónként (159 liter) 50,28 dollárba került péntek délelőtt kilenc óra körül, 55 centtel, 1,10 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. Ugyanekkor a New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára novemberi szállításra hordónként 66 centtel, 1,42 százalékkal, 47,04 dollárra nőtt.

Az eurót 1,1392 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon, ami napi szinten 0,08 százalékos erősödés. Az eddigi kereskedésben az euró legalacsonyabb árfolyama 1,1358, a legmagasabb pedig 1,1397 dollár volt.

Kitart a Richter?

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy jelentős mozgás nem várható a piacokon, a vezető részvények közül a Richter csütörtöki jó teljesítménye kitarthat a pénteki kereskedésben is, tovább emelkedhet az árfolyam. A Magyar Telekomnál ezzel szemben kérdés mennyi maradt hátra a vélhetően külföldiek heves eladásaiból – tette hozzá.

Jönnek fontos adatok

A befektetők figyelme az inflációra és a kereskedelem alakulására irányul pénteken. Az Európai Unió statisztikai hivatala délelőtt teszi közzé a fogyasztói árak szeptemberi és a kereskedelmi mérleg augusztusi alakulását tükröző adatokat.

Az elemzői várakozások szerint éves összevetésben 0,1 százalékkal csökkent, havi szinten pedig 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben. A bázishatásoktól hajtva az infláció valószínűleg novembertől fog emelkedni – vélik a Nordea bank, a legnagyobb skandináv bankcsoport közgazdászai.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Közép-európai idő szerint délután ismertetik a Reuters hírügynökség és a Michigan egyetem közös felmérése alapján az előzetes októberi amerikai fogyasztói hangulatindexet, valamint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) jelentését az amerikai ipari termelés szeptemberi alakulásáról. Az elemzői várakozások szerint a hangulatindex enyhén, 87,2 pontról 89 pontra emelkedett, az ipari termelés volumene viszont havi szinten 0,2 százalékkal csökkent az augusztusi 0,4 százalékos zsugorodás után.

Lesz még indén emelés?

Továbbra is találgatások tárgya az amerikai kamatemelési ciklus megkezdésének várható időpontja. Loretta Mester, a clevelandi Fed elnöke csütörtökön kijelentette, hogy megítélése szerint az amerikai gazdasági helyzet lehetővé teszi az alapkamat emelését, és eljött az ideje ennek a lépésnek még akkor is, ha a globális környezet bizonyos kockázatokat jelent.

William Dudley, a New York-i Fed elnöke viszont óva intett azoktól a várakozásoktól, hogy az idén biztosan emelik a kamatot. Úgy fogalmazott, hogy a kamatemelés a gazdaság teljesítményétől függ, és akkor támogatja a kamatemelési ciklus idei elindítását, ha a gazdaság a várakozásaival összhangban teljesít. Ugyanakkor utalt arra, hogy a közelmúltban több gyenge makroadat látott napvilágot, külön is megemlítette a szeptemberi foglalkoztatottsági jelentést és a kiskereskedelem harmatos alakulását.

Így telt a csütörtök

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 116,25 pontos, 0,53 százalékos emelkedéssel, 22 007,07 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 6,1 milliárd forint volt.

Csütörtökön emelkedéssel zártak az európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 index 67,39 ponttal, 1,07 százalékkal, 6337,00 pontra, a DAX-index 147,15 ponttal, 1,48 százalékkal, 10 063,00 pontra, a CAC-40 index pedig 66,77 ponttal, 1,45 százalékkal, 4675,80 pontra növekedett. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 45,43 ponttal, 1,42 százalékkal, 3237,00 pontra, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 19,01 ponttal, 1,41 százalékkal, 1369,49 pontra növekedett.

A jó kezdés után tovább növelték nyereségüket a New York-i tőzsde irányadó indexei több kedvező vállalati gyorsjelentésnek köszönhetően csütörtökön.