2023 szeptember 22

Óvatosan a kötvényekkel!

Részvénypiacok: az átmeneti visszaesések idején érdemes vásárolni

A gazdasági alapfolyamatok jó irányba haladnak, a legnagyobb gazdasági régiók mindegyikénél a javulás jelei tapasztalhatóak, ezért továbbra is lát fantáziát a részvényekben a K&H Alapkezelő. A jegybankok ösztönző politikája miatt azonban eddig úgy emelkedtek a részvények, hogy a gyenge növekedési kilátások miatt a profitvárakozások csökkentek, az értékpapírok értékeltsége ezért magas, viszonylag drágák.

A jegybankok várható fokozatos háttérbe szorulásával a piacok leszakadnak az őket eddig tápláló köldökzsinórról, és visszatér a régi rend, azaz a gazdasági fundamentumok alakulása fogja meghatározni a piacok mozgását. Ez azt jelenti, hogy a növekedési kilátások javulásával a profitvárakozások is emelkedni fognak, ami egyértelműen a részvényárfolyamok növekedését vonja majd magával.

Érdemes tehát a szemünket a tőzsdéken tartani, ugyanakkor a részvényvásárlás időzítése egyelőre még kérdéses. A kedvező növekedési kilátások jó alapot biztosíthatnak a tőzsdék további növekedéséhez, a pénznyomtatás visszafogása azonban rövidtávon kedvezőtlen hangulatot generálhat, ezért a K&H elemzői azt javasolják, hogy a részvénypiac átmeneti visszaeséseit vásárlási lehetőségként használjuk ki.

A magyar tőzsdével kapcsolatban továbbra sem optimisták, mivel a mérsékelt növekedési kilátások miatt a vállalati szektor profitvárakozásai továbbra is visszafogottak.

Devizapiac: tovább erősödhet az euró

A Fed likviditáscsökkentése miatt a piaci várakozások a dollár erősödését feltételezik. A K&H Alapkezelő szakértői azonban ezzel nem értenek egyet, mivel az amerikai jegybank várható lépése nem tekinthető valódi szigorításnak, ami az amerikai dollár erősödését vonná magával. Egyelőre csupán arról van szó, hogy kisebb mértékben növeli a piacra kihelyezett pénzmennyiséget.

Az amerikai dollár árfolyamának emelkedése ellen szól az is, hogy az amerikai gazdaságnak jelenleg nem érdeke az erős deviza, mivel az kedvezőtlenül hatna a növekedési folyamatokra. Ezzel szemben az európai bankrendszer folyamatosan fizeti vissza a korábban kihelyezett 3 éves jegybanki forrásokat, így az Európai Központi Bank mérlegfőösszege csökken, a piacon lévő euró mennyiség zsugorodik, ami a közös deviza erősödését vetíti előre.

A forint esetében a közeledő Fed lépés miatt a jelenlegi szintekhez képest gyengébb árfolyamra számítunk, mivel a likviditáscsökkentés elsősorban a feltörekvő eszközök iránti keresletet fogja leginkább csökkenteni. A közeljövőben így az euró/forint árfolyam várhatóan a 300 feletti szintre kerül.

Kötvénypiac: az MNB az idén befejezi a kamatcsökkentési ciklust

A magyar gazdaság idén kilábalt a recesszióból, jövőre pedig már egy érzékelhető GDP növekedés várható, amit az eurózóna növekedésének gyorsulása és az MNB hitelprogramjai is támogatnak. A tempósabb növekedéssel együtt az eddigi nyomott infláció gyorsulása várható, miközben az amerikai pénznyomda lassulásával a nemzetközi környezet is kedvezőtlenebbre fordulhat. Így az MNB várhatóan idén befejezi kamatcsökkentési ciklusát, jövő évben pedig a kamatemelést is valószínűnek tartjuk. A hazai kötvényekkel szemben ezért óvatosságot javaslunk, mivel a külső környezet romlása könnyen hozamemelkedést okozhat, elsősorban a rövid távú kötvények esetében.