2024 május 23

Öt tény, ami megmutatja, milyen elképesztően nagy a Bitcoin

Hiába az örök vita arról, hogy buborék-e a Bitcoin, a vezető kriptovaluta nem tudja abbahagyni a szárnyalás, 11 000 dollár fölött jár, vagyis az év elejéhez képest már ezerszeresére nőtt az árfolyama. A Bloombergnél azzal számolnak, hogy a forgalomban lévő Bitcoinok összértéke 190 milliárd dollárnál lehet. Hogy ez mit is jelent? Íme öt dolog, ami kisebb, mint a Bitcoin piaci kapitalizációja.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”117″]

Új-Zéland GDP-je

A Csendes-óceáni szigetország mezőgazdaságra és turizmusra épülő gazdasága 185 milliárd dollárra tehető a Világbank adatai szerint, azaz 5 milliárddal alacsonyabbra, mint a Bitcoin értéke. De a kriptovaluta piaci kapitalizációja más országokat is leelőz, például Romániát, Kuvaitot vagy éppen Magyarországot, amelyik 124,3 milliárd dolláros gazdaságával bőven a Bitcoin mögött van.

Goldman Sachs és UBS

A Bitcoin a legutóbbi ralija után már a világ két legbefolyásosabb bankjánál is többet ér. Nem csak külön-külön, hanem összeadva is: a Goldman Sachs ugyanis 97 milliárdos piaci kapitalizációval bír, az svájci központú UBS pedig 67 milliárdossal.

Ennek ellenére egyik bank sem gondolkodik még Bitcoinban. A Golman Sachs vezére Lloyd Blankfein szerint még túl korai lenne, a UBS-nél pedig kijelentették, hogy nem fektetnek pénzt a Bitcoinba, mert a kormányok bármikor lecsaphatnak rá.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Boeing

Hiába csinálnak óriásrepülőket, az amerikai cég piaci kapitalizációja még így is csak 162 milliárd dollár, vagyis kevesebb, mint az alig tíz éve létező Bitcoiné. Pedig a magát legnagyobb légi közlekedési vállalatnak tartó Boeing több mint egy évszázada létezik és 140 ezer alkalmazottja van 65 országban. Mondjuk a rivális Airbus sem áll jobban, ők 78 milliárd dollárt érnek.

Tizennégy darab repülőgép-hordozó anyahajó

Nem semmi flottát lehetne összehozni a Bitcoinokból, ha katonai felszerelésre költenék el. A USS Gerald R. Fordot, a legújabb generációs nukleáris-anyahajót, májusban vette használatba az amerikai tengerészgyalogság. A becslések szerint 13 milliárd dollárba került, szóval ha a befektetők összedobnák a pénzüket, tizennégy darab ilyen hajót vehetnének.

Bill Gates, Buffet és az angol királynő

Bár Gates és Buffet a Bloomberg milliárdosokat gyűjtő indexének elején állnak, még ha összedobnák a vagyonukat sem tudnák megvenni az összes Bitcoint. Akkor sem, ha Erzsébet királynő is beszállna a maga 383 millió dollárjával. Mondjuk Buffet korábban úgyis azt nyilatkozta, hogy a Bitcoin „igazi buborék”.