2024 május 29

Öt euró a dugódíj Milánóban

Szeptember 17-től ismét bekapcsolják az utcai kamerákat a Milánó történelmi városfala által határolt úgynevezett C-zónában. Megint lesz dugódíj, kísérleti jelleggel, egyelőre hat hónapig – jelentette be a Giuliano Pisapia polgármester vezette önkormányzat.  Az észak-olasz város centrumában január 16-án vezették be az öteurós behajtási díjat, de július végén az önkormányzat kénytelen volt felfüggeszteni, a legfelsőbb közigazgatási bíróság ítéletének engedelmeskedve.

A bírósághoz a Mediolanum Parking, a Milánó központjában levő parkolóház fordult azt panaszolva, hogy a dugódíj miatt csökkent autósforgalom jelentős anyagi veszteséget okozott számára. A közigazgatási bíróság első fokon elutasította, a fellebbviteli bíróság azonban hely adott a parkolóház kérelmének. Ezután Milánó városa is nyújtott be fellebbezést, és az újabb ítéletre várva újra bevezeti a dugódíjat.

Az ismételt életbe léptetést a milánói parkolóházak és kereskedők képviselőivel való egyeztetés előzte meg. Ennek értelmében öt euró helyet csak hármat kell fizetni a C-zóna parkolóházait használó autósoknak. A vásárlónapnak tartott csütörtökön pedig este fél nyolc helyett már hat órától nem kell dugódíjat fizetni.  A dugódíj eddig 11 millió eurót hozott a városi kasszába, és több mint 300 ezer darab nyolcvan eurós bírságot szabtak ki. A dugódíj kéthónapos felfüggesztése 2,5 millió euró kiesést jelentett.