2024 június 18

Okosirodákkal növelhető a népszerűség

Még mindig fejlesztenek

Furulyás Ferenc, a JLL ügyvezető igazgatója szerint a 2008-as évet követő ingatlanpiaci válság után ugyan sokan megkérdőjelezték a Váci úti folyosóban rejlő fejlődési potenciált, azonban mára már egyértelmű, hogy az ingatlanfejlesztési kedv a XIII. kerületben nem enyhült. Jelenleg több mint 120 ezer négyzetméter új irodaterület fejlesztése zajlik, és számos projekt van startra kész állapotban.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A “Váci úti folyosó” jelenleg Budapest legnagyobb és legnépszerűbb irodai részpiaca, mely a budapesti iroda állomány több mint egynegyedét jelenti. Közel 915 ezer négyzetméter modern iroda koncentrálódik a részpiacon, így méretét tekintve majdnem kétszer akkora, mint az utána következő Pest-Központ-Dél részpiac.

Növekvő állomány

Mint Tuza Rita, a JLL Piackutatási részlegének vezetője elmondta, a Váci úti részpiac mindig is az ingatlanfejlesztők egyik kedvenc fókuszpontja volt; az elmúlt 5 évben a Budapesten átadott irodák 45 százaléka, több mint 160 ezer négyzetméter korszerű műszaki paraméterekkel  kivitelezett irodaterület található a Váci úti folyosón, és egyedülálló módon a részpiac állományának ötöde 5 évnél korszerűbb épület.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az irodaállomány dinamikus növekedése tovább folytatódik a következő években is, a várható fejlesztések között szerepel a Promenade Gardens, az Agora Budapest, a GTC White House, a Balance Building & Loft, az Advance Tower és az Átrium Park irodaház második fázisa is.

A terület nemcsak az ingatlanfejlesztők, hanem a vállalatok, bérlők körében is igen népszerű. Az elmúlt 5 év során közel 600 ezer négyzetméter irodaterületre írtak alá bérleti szerződést a folyosón és 2016-ban minden harmadik négyzetméter bérbeadott iroda Váci úti irodaházban volt található.

Kerületi figyelem

A konferencián részt vett Dr. Szeneczey Balázs, városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes és Dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere egyaránt üdvözölte a kezdeményezést és azt a befektetői érdeklődést és kedvet, ami megnyilvánul a XIII. kerület irányába.

Nyul Zoltán, a BKK stratégiai és innovációs igazgatója előadásában kiemelte, hogy a kerület tömegközlekedési infrastruktúrájának a fejlesztésén túl tervezik a zöldfelületek újragondolását és az akadálymentesítést. A kerületet érintő kerékpáros és gyalogos forgalommal kapcsolatos elképzelések között újabb MOL bubi állomások szerepelnek, és 20 helyszínen tervezik legalább 200 férőhelyes kerékpártámaszok létrehozását.

Baross Pál, a CEU campus fejlesztési igazgatója szerint a Váci út esetében nehéz dolguk van a tervezőknek, hiszen az út adottságai miatt inkább az esetiség jellemzi a házak tervezését, mint egy kollektív koncepció. A fejlesztők jelenleg inkább önállóan próbálják megteremteni a saját közterületeiket: egy belső utcát választanak a homlokzat kialakítására, vagy a telken belül adnak teret a zöld területnek. Budapest zöldfelület kezelési terve szép eredményeket ért el a 2016-os évben. Az útfelújításon belül rendezett zöldfelület nagysága elérte a 32 ezer négyzetmétert és közel 24730 cserjét ültettek a fővárosban.

Átalakuló munkatér

Rendezvényzáró előadásában Tuza Rita a 25 éves magyar piaci tapasztattal bíró JLL Piackutatási részlegének vezetője bemutatta a cég vízióját a jövő munkahelyeivel kapcsolatosan.

Meglátása szerint néhány éven belül a virtuális valóság az irodai munka mindennapos segítőjévé válik, az irodák fő funkciója pedig az lesz, hogy teret adjanak az alkalmazottak és külsős tanácsadók, szabadúszók közötti együttműködésnek és innovációnak. A fenti vízió a Váci úti részpiacon részben megvalósult, hiszen a bérlők már okos irodaépületekben is bérelhetnek irodákat.