2024 július 23

Odatette magát Európa

A londoni FTSE-100 index 0,64 százalékkal, a frankfurti DAX-30 0,96 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,93 százalékkal állt csütörtöki záró értéke fölött a nyitást követő percekben.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 21 610,82 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest nem változott.

Az eurót a dollárral szemben csütörtök esti árfolyamán, 1,1285 dolláron jegyezték.

Emelkedik az olaj

Az olajpiacon további áremelkedést indított meg, hogy a jelek szerint a Fed nem fogja elsietni a kamatemelést, továbbá a Nemzetközi Valutaalap és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének főtitkára az olajkereslet jelentős emelkedését prognosztizálta. A globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent hordójának (159 liter) ára novemberi szállításra 82 centtel, 53,87 dollárra, augusztus vége óta a legmagasabbra emelkedett. A Brent a héten csaknem 12 százalékkal drágult, 2009 eleje óta ez a legnagyobb heti áremelkedés.

Az arany 0,8 százalékkal drágult, unciáját reggel 1147,10 dolláron jegyezték az azonnali piacon.

Folytatja az emelkedést a BÉT?

Rövid Szabolcs, Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy a nyersanyagárak emelkedése miatt jó a hangulat a fejlődő piacokon. Hozzátette: csütörtök este kijött az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) legutóbbi kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyv, amely alapján emelkedésnek indulhatnak a fejlett piacok indexei is. A jegyzőkönyvből a többségi vélemény szerint az olvasható ki, hogy a Fed az idén valószínűleg nem emeli az irányadó kamatot.

A magyar tőzsde az elmúlt napokban felül tudta teljesíteni az európai piacokat, ez a szakértő vélekedése szerint pénteken is folytatódhat.

Elemezni fogják a Fed szavait

A piacok emésztgetik az amerikai szövetségi tartalékbank-rendszer (Federal Reserve/Fed) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) legutóbbi kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyv tartalmát, szóhasználatát és kitételeit, de a többségi vélemény szerint a szövegből az olvasható ki, hogy a Fed az idén valószínűleg nem emeli az irányadó kamatot. A jegyzőkönyv szerint a FOMC szerint közel lehet a kamatemelés megkezdésének időpontja, de célszerűbb lenne megvárni a bizonyítékot arra, hogy az amerikai gazdaság állapota nem romlott, és az infláció fokozatosan a 2 százalékos célszám irányába mozog.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Óvatosságra int a kínai gazdaság gyengélkedése is. A FOMC több tagja aggodalmának adott hangot amiatt is, hogy lefelé ható nyomás nehezedik az inflációra az alacsony energiaárak és a dollár erősödése miatt. A laza monetáris politika fennmaradására utal az is, hogy Jacob Lew amerikai pénzügyminiszter az IMF közgyűlése kapcsán felszólította a világ vezetőit, hogy „erősítsék a politikai akaratot” a növekedés ösztönzésére.

Jókedv a piacon

Az ázsiai piacokat is jókedvre derítette a Fed-jegyzőkönyv. A tokiói Nikkei-225 1,6 százalékos, a hongkongi Hang Seng 1,59 százalékos, a Shanghai Composite Index 0,82 százalékos, a koreai Kospi pedig 0,68 százalékos emelkedést jelzett a kereskedés vége felé.

Így zártak tegnap

Csütörtökön szerény nyereséggel zártak a vezető európai tőzsdék. Az FTSE-100 0,61 százalékkal, a DAX-30 0,23 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,18 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 index viszont 0,04 százalékkal csökkent.

Emelkedtek csütörtökön a New York-i értéktőzsde főbb mutatói.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 239,71 pontos, 1,12 százalékos emelkedéssel 21 610,82 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 6,7 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.