Rendkívüli Hírek:

2023 május 28

Nem kellett az új autó

A Ford zuhant a legnagyobbat

A múlt hónapban 201 487 autót értékesítettek Oroszországban, ami 28 ezerrel kevesebb a tavaly májusinál – közölte az Oroszországban működő nagy külföldi cégek szövetsége, az Associaton of European Businesses (AEB) hétfőn.

ford-focus-130410Az AEB adatai szerint Oroszországban tavaly 5 százalékkal esett az új autók eladása 2012-höz képest. Az idei első öt hónapban a legnagyobb mértékben, 35 százalékkal a Ford és 14 százalékkal a Lada márkák eladása esett éves szinten. Ezzel szemben a Nissan Motor eladása 29 százalékkal nőtt a május végéig tartó öt hónapban.

Lassul az orosz gazdaság

Alekszej Rahmanov orosz gazdasági és kereskedelmi miniszterhelyettes nemrég azt mondta, hogy idén csökkenhet az eladott új autók száma, részben a gyengülő rubel és az orosz gazdaság növekedésének lassulása miatt. Az illetékes szerint tavalyhoz képest a csökkenés 2,8-6,5 százalék lehet. A 2,8 százalékos eladáscsökkenés azt jelentené, hogy idén 2,83 millió új autót értékesítenek.

Az eladás zsugorodása jelentős mértékben összefügg az orosz gazdasági növekedés lassulásával. Tavaly 1,3 százalékkal erősödött a gazdaság, 2008 óta a legkisebb ütemben bővült a 2012. évi 3,4 százalék után. Idén minimális, 0,5 százalék körüli lehet a gazdaságnövekedés, de vannak olyan elemzők, akik gazdasági zsugorodásra számítanak. Az új autók iránti keresletet csökkenti, hogy az ukrán események miatt az év eleje óta csaknem 10 százalékkal gyengült a rubel a dollárhoz képest, aminek következtében megdrágultak az importált termékek, így a gépkocsik.