2023 március 23

Nagy a kereslet az ír kötvényekre

Az értékesítést ismerő banki forrás a Dow Jones hírügynökségnek elmondta: mintegy két órával az ajánlati könyv megnyitása után már 7 milliárd eurónyi kereslet érkezett. Írország a szekértők szerint 2,5-3 milliárd euró körüli összeget értékesíthet.

Írország a nagy keresletre való tekintettel már csökkentett a kibocsátás javasolt hozamszintjén, amelyet így a referencia eurókamatcsere-hozam felett 240 bázisponttal állapított meg. Ezzel a hozamszint a hasonló lejáratú spanyol és olasz papírok másodpiaci referenciahozama alatt lehet.

„A befektetők vevők az ír történetre. Sikertörténetnek tartják a mentőcsomag után” – fogalmazott Lyn Graham-Taylor, a Rabobank szakértője.

Írország 2014-ben már teljes egészében a piacról kívánja finanszírozni államadósságát, az idén összesen 10 milliárd eurónyi kötvénykibocsátást terveznek.

Írországot 2010-ben az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 85 milliárd eurós mentőcsomagja mentette meg az államcsődtől. A hitel azt követően vált szükségessé, hogy az ír bankrendszer összeomlása, és az állami bankmentések folytán az ír államadósság – a válság előtti 25 százalék körüli szintről – markánsan, a bruttó hazai termék 106 százalékára emelkedett.