Rendkívüli Hírek:

2023 június 06

Mivel védekezzünk a pockok ellen?

A hivatal közleményében felhívta a figyelmet, hogy a termelőknek tisztába kell lenniük a Redentin 75 RB felhasználásából eredő környezeti kockázatokkal. Ez a rágcsálóirtó készítmény roppantott gabonaszemre felvitt véralvadásgátló méreganyag, ezért nemcsak a mezei pocokok fogyaszthatják el, hanem egyéb növényevő állatok, elsősorban a mezei nyulak is. Figyelemmel kell lenni arra, hogy a csalétek egyenletesen legyen szétterítve a területen, ne keletkezzenek csomók, amiből a nyulak jelentős mennyiséget fel tudnak venni. Gondoskodni kell továbbá a vadonélő állatok eltereléséről riasztással, illetve etetéssel.

mezeipocok wikipediaEgyüttműködésre van szükség a vadásztársaságokkal

Közölték, minden esetben elengedhetetlen a területen gazdálkodó vadásztársasággal való együttműködés. Fennáll az úgynevezett másodlagos mérgezés veszélye is, vagyis az, amikor a méregtől elpusztult rágcsálót ragadozók vagy dögevők fogyasztják el. A gazdáknak minden esetben növényorvos szaktanácsadóval konzultálva kell dönteniük a csalétek felhasználásáról – írták.

Kiértek arra is, hogy a mezei rágcsálók elleni védekezésben segítségünkre lehet a természet is. T-alakú ülőfák kihelyezésével a táblára telepedett ragadozó madarak jelentős mértékben képesek csökkenteni a mezei pocok állományát. Ez a módszer nem ad gyors, azonnali megoldást, nem tud felszámolni egy ilyen mértékű túlnépesedést, hosszú távú alkalmazása viszont mindenképpen hasznos. A két módszert nem szabad együttesen alkalmazni, ahol méreggel védekeznek mezei pocok ellen, oda ne helyezzenek ki ülőfát a földhasználók – figyelmezettek.

Szükséghelyzeti engedély a Redentin 75 RB alkalmazására

A közleményben kiemelték: a mezei pocok elleni védekezés – mint nagy kártétellel fenyegető kártevő elleni védekezési kötelezettség – minden földhasználón kiemelt feladata.

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb mezeipocok-felszaporodása tapasztalható több megyében is. Ehhez az idei rendkívül enyhe tél és az előző év kedvező őszi időjárása nagymértékben hozzájárult. Jelenleg Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, és Baranya, valamint Fejér, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Bács-Kiskun és Pest megyében tapasztalható gócszerűen túlszaporodás.

Mezei pocok elleni védekezéshez több készítmény is engedélyezett, ezek felhasználása azonban az év ezen szakában nem lehetséges, ezért a Nébih szükséghelyzeti engedélyt adott ki a Redentin 75 RB alkalmazására.