2024 június 14

Miskolci távhőcéget vásárol fel a PannErgy

Még több hőt hasznosítanának

A közlemény ismerteti: a PannErgy Csoport tagja, a PEGE Zrt. 100 százalékos tulajdonában álló CSRG Energia Zrt. (korábbi nevén Csurgói Geotermia Zrt.) szakmai befektetőként részt vesz a Geo-Wendung Zrt. feltőkésítésében egy hazai kockázati tőkealap egyidejű tőkeemelése mellett. A CSRG befektetésének összege 250 millió forint, ami 40 százalékos részesedést eredményez a Geo-Wendung Zrt.-ben.

A belépő új tulajdonosok és a meglévő 43 részvényes szindikátusi szerződést kötöttek jövőbeni tulajdonosi együttműködésük szabályozására. A PannErgy geotermikus projektjeinél stratégiai cél a rendelkezésre álló hőforrások minél nagyobb arányú hasznosítása – ismertetik a közleményben.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A geotermikus projekt a kulcs

Az elmúlt években Miskolcon kiépült a PannErgy geotermikus távhőtermelő rendszere. A kitermelt, átlagosan forráspont közeli geotermikus fluidumot egyebek között az Avasi lakótelep fűtésére és a belvárosi fogyasztók kiszolgálásához használják fel. A felhasználást követően jellemzően 55-60 Celsius-fokos visszatérő geotermikus folyadékot visszasajtolják a földkéregbe.

A miskolci geotermikus projekt esetében az egyik legnagyobb másodlagos hőhasznosítási potenciál a Geo-Wendung Zrt. projektje, amely a Kistokajt, Mályit és Nyékládházát környező mezőgazdasági és ipari övezetet ellátó, geotermikus bázisú távhőrendszert kívánja megvalósítani. A PannErgy részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papírok záróára hétfőn 345 forint volt, 4,55 százalékkal magasabb a péntekinél, az elmúlt évben a legmagasabb árfolyam 361, a legalacsonyabb 280 forint volt.