Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Minden idők legjobb szezonja indult Amerikában

A mostani gyorsjelentési szezon kicsit más, mint amit az elmúlt negyedévekben megszokhattunk. És nem az Alcoa üdítő szezonnyitója miatt. Bár az alumíniumipari óriás, nem függetlenül az alumínium árának év/év alapon 16 százalékos emelkedésétől, a várt 22 centtel szemben 31 centes részvényenkénti profitról adott számot – 2 százalékos pluszba lendítve a kurzust.

usa tőzsde wall-street-bull 121206Végre nem olvadnak az árbevételek

Éveken át ugyanazt a forgatókönyvet láttuk a tengerentúlon, amennyiben a gyorsjelentési szezon végén mindig optimisták voltak a várakozások, majd az egymást követő prognóziscsökkentések után a következő szezon kezdetére már szinte pesszimista lett a hangulat. És a nyomott várakozásokat azután rendre felülteljesítették a cégek.

Észre kell venni – hívta fel a figyelmet Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője, hogy amíg a profitnövekedési várakozások a nyári 8-9 százalékról most is 4-5 százalékra mérséklődtek, addig az árbevételi soron nem történt ilyen korrekció. Sőt, egyes esetekben az őszi várakozások meghaladják a nyári kilátásokat. Ami azért is fontos, mert az árbevétel kevésbé „manipulálható”, mint az eredménykikutatás.

Profitnyíró hatások

Feltűnő, hogy mennyire eltérnek egymástól az elemzői várakozások, szinte mindenki mást mond, – hangsúlyozta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, mondván, a szóródás talán azzal is magyarázható, hogy továbbra is nagy hangsúly maradt a modellekben az orosz/ukrán reláción, a közel-keleti kitettségeken, a kínai növekedési várakozásokon, illetve az erős dollár profitnyíró hatásán.

Minden idők legjobbja?

Hurrá optimista prognózist tett közzé a napokban a Saxo Bank. Peter Garnry vezető részvénypiaci stratéga szerint a szokatlanul hideg telet követően, február óta a historikus trend feletti mértékben növekszik az amerikai gazdaság, és az utóbbi időszak enyhe lassulása ellenére a részvénypiaci várakozások továbbra is abszolút pozitívak. Ezért a szakértő arra számít, hogy a harmadik negyedéves a valaha volt legerősebb gyorsjelentési időszak lesz az Egyesült Államokban.

wall street tőzsde USa 121220Nominálisan talán igaz lehet a „minden idők legjobb” szezonjára vonatkozó várakozás, hiszen a részvényindexek csúcsra futottak, de a dinamika továbbra sem meggyőző – vélekedett Móró Tamás, a Concorde részvénystratégája, aki úgy fogalmazott: átlagosan gyenge profitnövekedéssel számolhatunk, ami megőrzi a reményt, hogy a Q4 talán gyorsulást hozhat. Mint mondta, arról sem szabad elfeledkezni, hogy a tengerentúli indexkomponensek fele külföldön termel, s számukra komoly tehertételt jelent az egyre erősödő dollár.

Telekom a csúcson – vánszorog az autóipar

Ágazatok szerint vizsgálódva, azt mondhatjuk, hogy a telekom szektor csúcsformában van, míg az autóipar épp csak vánszorog. Más kérdés, hogy a telekom ágazat túlzott várakozásai könnyen csalódást okozhatnak, míg az év/év alapon visszaesésre beállított gépjárműgyártás már „zéró növekedéssel” is várakozáson felül teljesíthet.

Kérdéses továbbá, hogy az energiaszektor vajon mit kezd a csökkenő olajárral, míg a technológiai vállalatok mindig szolgálhatnak meglepetéssel.