2024 április 24

Milliárdokat áldoz az INA új kutatásokra

A készletek megújítása a társaság stratégiai céljainak egyike, s előfeltétele a hosszú távú növekedésnek – mondta a második közép- és kelet-európai kőolaj-gáz gazdálkodási nemzetközi konferencia megnyitóján. Hozzátette, a horvát ellátás stabilitásának érdekében az INA folytatja a kutatásokat is.

Az INA-nak két év alatt három új felfedezése volt a Pannon medencében, ahol 60 éve kezdte meg a fejlesztéseket, és ahol az év végéig további két fúrás megkezdését tervezi. Jövőre a vállalat az Észak-Adrián is két új fúrást nyit meg, de nagy a várakozás a közép- és dél-adriai területekkel szemben is, ahova az INA 25 éves moratórium után tér vissza. Mivel ezek a területek a Dinaridákhoz hasonlóan nagyobb kockázattal járnak, valószínűsíthető, hogy a projekteket partnerekkel valósítja meg – írta a Poslovni dnevnik, hozzátéve, hogy a tengerfenék-kutatás a Mol-nak is fontos.

Palásthy György, a Mol kutatási részlegétől kiemelte, hogy vállalata szénhidrogén-készleteinek csupán hét százaléka származik tengerből, míg ez globálisan 50 százalék. Ezért a Mol is arra törekszik, hogy 2020-ig 30-40 százalékra emelje ezt az arányt. Az INA 2015-ig három milliárd horvát kunát fektet be a horvátországi kutatásokba – írta az üzleti napilap.

Horvátországban 2007 óta 25 százalékkal esett vissza a kőolajszármazékok fogyasztása – ismertette a konferencián Gordana Sekulic, a Janaf, az Adria Kőolajvezetéket működtető társaság tanácsadója, hozzátéve, hogy a piac várhatóan javul 2020-ig.