2024 május 23

Mi lesz 2014 után?

„Az új misszió előkészítése már folyik. Arra számítok, hogy a keretterv néhány héten belül elkészül” – mondta, és közölte: amikor e hónapban New Yorkba utazik az ENSZ Közgyűlés ülésszakára, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral meg fogja vitatni az afganisztáni kérdést.

Rasmussen közölte: az új misszió lényege az lesz, hogy folytatják az afgánok kiképzését, valamint tanácsadói és támogatói szerepkört látnak el. Emlékeztetett arra, hogy a tagállamok idén májusban tartott chicagói csúcstalálkozóján megállapodtak: a NATO vezette nemzetközi haderő (ISAF) 2014 végéig kivonja harcoló egységeit a közép-ázsiai országból, és addigra a biztonság megőrzéséért viselt felelősséget fokozatosan átveszik a helyi, nemzeti fegyveres erők egész Afganisztánban. A NATO azonban akkor sem hagyja magára az országot, hanem új afganisztáni misszióba kezd, együttműködve más nemzetközi tényezőkkel.

„Valamennyien ismerjük az afganisztáni misszió árát, azt, hogy mit fektettünk bele az évek során. Ezért hadd mondjam: fontos célunk és ENSZ-felhatalmazásunk van. A stratégiánkat megfogalmaztuk, a menetrendünk világos. És ehhez tartani fogjuk magunkat” – szögezte le a NATO főtitkára.

Rasmussen felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben sűrűsödtek az olyan, ISAF-katonák elleni támadások, amelyeket az afgán fegyveres erők tagjai követtek el. Ez – mondta – nagyon aggasztó jelenség, amiről Hamid Karzai afgán elnökkel is tárgyalt. Elhatározták, hogy javítják a kiképzendők személyi hátterének előzetes feltérképezését, intenzívebbé teszik az elhárítási tevékenységet, az ISAF és az afgán erők tagjai alaposabb kiképzést kapnak a kulturális különbözőségek megismertetése terén.

„Nem fogjuk engedni Afganisztán ellenségeinek, hogy megváltoztassák a stratégiánkat, és nem fogjuk hagyni, hogy éket verjenek afgán partnereink és miközénk” – mondta.

Anders Fogh Rasmussen emlékeztetett arra, hogy kedden lesz az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások évfordulója. Ehhez kapcsolódóan hangsúlyozta: a NATO azért van Afganisztánban, hogy gondoskodjék arról, az ország soha többé ne válhasson a terroristák biztonságos menedékévé.

Rasmussen a sajtótájékoztatón kérdést kapott azzal kapcsolatban, hogy a tálibok bejelentették: igyekeznek megölni vagy elrabolni Harry herceget, a brit uralkodó unokáját, aki az afganisztáni Hilmend tartományban teljesít katonai szolgálatot. A NATO-főtitkár azt válaszolta, hogy nem aggódik a fenyegetőzés miatt.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk afganisztáni katonáink megvédése érdekében, bármi legyen a személyi hátterük” – mondta.

A NATO főtitkára kérdésre válaszolva azt is megerősítette: a NATO nem tervezi a koszovói KFOR-erő létszámának csökkentését annak kapcsán, hogy Koszovóban bezárják a nemzetközi polgári igazgatási hivatalt.