2023 február 05

Mi lehet a közös érdek?

és a GYSEV Zrt. közös ajánlatkérőként tavaly novemberben indított nyílt közbeszerzési eljárást villamos

motorvonatok beszerzésére. Ennek keretében a MÁV-START 42, a GYSEV hat részlegesen alacsonypadlós regionális villamos motorvonatot kíván beszerezni, amelyek legalább 200 ülőhelyesek, óránként 160 kilométer sebességűek, akadálymentesek.

Az ajánlattételi szakaszban határidőre a Stadler Bussnang AG tett ajánlatot a tenderdokumentációt megvásárló nyolc érdeklődő közül.

A tenderkiírás szerint a motorvonatok szállítási végső határideje 2015. szeptember 30.

A beszerzést európai uniós forrásból, a Közlekedési Operatív Program keretében tervezi finanszírozni a két vasúttársaság.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az MTI érdeklődésére közölte: az Európai Bizottsághoz a projekt támogatási kérelmét még nem küldték el, tekintettel arra, hogy a MÁV és a GYSEV motorvonat beszerzés finanszírozásához, továbbá a támogatási kérelem Brüsszelbe történő továbbításhoz kormányzati jóváhagyása szükséges.

A közbeszerzés becsült költsége nettó 75,437 milliárd forint a MÁV-START és nettó 10,777 milliárd forint a GYSEV járművek esetében.

Amennyiben a kormány meghozza támogatói döntést, a projekt finanszírozásához szükséges fedezet rendelkezésre áll. A projekt Európai Bizottsághoz történő benyújtásától kezdődően megnyílik a lehetőség az uniós források lehívására – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.