2024 május 27

Mennyire családbarát környék ahol élsz?

Nagy kihívás megtalálni a megfelelő otthont. Nem mindegy ugyanis, mikor, kikkel, mennyiért és nem mindegy, hova költözünk. Az ideális otthon számos kritériumnak kell, hogy megfeleljen, különösen, ha többen lakják: legyen zöldövezeti, közel az iskolához, legyen a sarkon játszótér vagy sportpálya – sorolhatnánk.

Budapest nagy város, nem ismerhetjük minden szegletét. Milyen információk segíthetik az ingatlan-választási döntést?

Mit mutat az index?

A Családbarátkörnyék-index Budapest minden egyes városrészére meghatároz egy értéket 1 és 10 között, amiben a családok számára legfontosabb szolgáltatások, életkörülmények szerepelnek. Az értékek alapján pedig bárki könnyedén össze tudja hasonlítani az általa vizsgált területek mutatóját, nem csak az átlagárak, vagy az ingatlanok kora, hanem egy sokkal komplexebb mutató a családbarátság alapján is.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

A mutató két legfontosabb eleme a környezeti és az intézményi index, vagyis némi egyszerűsítéssel az, hogy mennyi gondozott zöldfelülettel rendelkezik egy adott városrész; másfelől pedig, hogy mennyire van jól ellátva a családok számára fontos intézményekkel. A zöld, vagyis környezeti mutatók közé tartozik a környék ellátottsága parkok, családi házak, játszóterek és sportpályák szempontjából, az intézményi adatokat pedig a bölcsődék, óvodák, iskolák, és orvosi rendelők elérhetősége adja.

Mitől családbarát egy környék?

A komponenseket az elérhető legnagyobb részletességgel vizsgálták meg, építőkockáik a budapesti lakótömbök voltak – összesen 22 ezer darab. A városrészek lehatárolásakor az Otthontérkép területegységein dolgoztak, de az értékelésből kizárták azokat, amelyek lakatlanok, vagy túl ritkán lakottak. Végeredményként összesen 191 városrészre végezték el a számításokat.

Elsősorban publikus információkból gyűjtötték – pontos címükkel együtt – a budapesti játszótereket és a legnagyobb parkokat, sportpályákat, bölcsődéket és óvodákat, gyermekrendelőket, illetve az általános iskolákat. Az iskolák minőségi besorolásához pedig a kompetenciamérések eredményeit használták fel.

A családbarát környék koncepciója két irányból közelíthető meg. Egyrészt a családok számára ideális lakóterület olyan, ahol kellemes szabadtéri időtöltésre nyílik lehetőség: alacsonyabb beépítettségű a környék, vagy nagyobb parkok és kirándulóhelyek mellett megtalálhatók a gyermekek kikapcsolódását és szórakozását biztosító játszóterek és sportpályák. Másrészt a családok szempontjából fontosnak tartják, hogy az alapfokú nevelési, oktatási és egészségügyi intézmények gyorsan elérhetők legyenek és megfelelő kapacitással, minőségi szolgáltatást nyújtva működjenek.

Eltérő igények

Az FHB tapasztalatai szerint bizonyos családok számára az ingatlanválasztás során inkább az intézmények elérhetősége és minősége a fontos, nem pedig a zöldövezeti elhelyezkedés. A mutató megalkotásakor ezért figyelembe vették a legfontosabb létesítményeket: 175 bölcsődei intézményt, majdnem 700 óvodát, illetve 323 általános iskolát. Az egészségügyi ellátórendszert pedig közel 100 gyermekrendelő feltérképezésével integrálták a mutatóba.

Más családok inkább a környezeti értékekre helyezik a hangsúlyt lakóhelyük kiválasztásánál, így olyan városrészt keresnek, amely kevésbé zsúfolt, és a közelben kikapcsolódásra alkalmas zöldterület is található. Ezeket a szempontokat is figyelembe véve vizsgálta az FHB az egyes városrészek beépítettségét és a minőségi zöldterületek közelségét.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A kisgyermekes családok leggyakrabban játszótereken és sportpályákon kapcsolódnak ki, ezért az index készítéséhez összesen 700 játszóteret és 65 szabadtéri, szervezett formában is sportlehetőséget nyújtó pályát gyűjtöttek össze. Így a legtöbb család számára kulcsfontosságú tényezőt lefedve rangsorolni tudták a budapesti városrészeket, az intézményi és környezeti komponens publikálásával pedig segítséget tudnak nyújtani azok számára is, akik a családbarátság egyik tényezőjét előtérbe helyezik választásuk során.

Hol élünk mi?

Budapest az ország középpontja, igazi világváros. A közel kétmilliós népesség kiszolgálására kiterjedt intézményi és szolgáltatási paletta épült ki, de emellett változatosak a környezeti tényezők. A kikapcsolódást nyújtó parkok közelsége és a minőségi játszóterek magas száma európai mértékkel mérve is családbaráttá teszi fővárosunkat.

A városrészek azonban nem egységesek, egyes helyek az intézményi minőségben és lefedettségben erősebbek, míg mások inkább természet-közeliek és sokszínű sportolási lehetőséget kínálnak a családoknak.

„A Családbarátkörnyék-index létrehozásának legfőbb motivációja az volt, hogy feltárjuk a Budapesten belüli változatosságot, ezzel is megtámogatva a költözés előtt álló családok döntését.” – mondja Tokodi Gábor.

Akár a jelenlegi lakókörnyezetünkről, akár a jövőbeli, kiszemelt városrészről akarjuk megtudni, mennyire családbarát, a www.csaladbaratkornyek.hu oldalon elérhető a részletes kereső, és a mutatószám megalkotásának módszertana, valamint a városrészek rangsorolása is.