2023 március 20

Mennek Maliba a katonáink

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat szerint „a kormány Magyarország európai uniós tagságából folyó kötelezettségeinek teljesítése érdekében, az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikája megerősítéséhez való nemzeti hozzájárulásként, az Európai Unió Tanácsának döntése alapján” engedélyezi a magyar katonák az Európai Unió Mali Kiképző Műveletében (EUTM Mali) való részvételét.

A kormány döntése alapján a Magyar Honvédség állományából legfeljebb 15 (váltási időszakban legfeljebb 30) emberrel járul hozzá a misszióhoz. A magyar szerepvállalás a művelet mandátumában meghatározott ideig, de legfeljebb 2014. május 18-ig tart – rögzíti a határozat, megjegyezve, hogy ezen időtartamba a kitelepülés és a visszatelepülés időtartama nem számít bele.

A Mali kiképző műveletben történő magyar katonai szerepvállalás érdekében a kormány döntött „a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból történő előirányzat-átcsoportosításról is”. E szerint az EUTM Mali feladat végrehajtása érdekében mintegy 555 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el a kormány. Az azonnali átcsoportosítás felelőse a nemzetgazdasági miniszter. A költségek elszámolásáért 2014. április 30-ig a honvédelmi miniszter felel – olvasható a kormányhatározatban.

Franciaország a Mali északi részét ellenőrzésük alatt tartó iszlamista milíciák előretörésének megállítására, Mali elnökének kérésére, január 11-én indított katonai akciót a nyugat-afrikai országban. A hadművelet célja Mali államiságának, területi integritásának és szuverenitásának megvédése, valamint annak megakadályozása, hogy az ország a nemzetközi terrorista csoportok központjává váljon a térségben. Az akciót az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag támogatta.

Hende Csaba honvédelmi miniszter február elején jelentette be, hogy Magyarország tíz kiképzőtiszttel – hat mesterlövész, három egészségügyi szakember és egy összekötő tiszt – járul hozzá az EU Mali missziójához. A miniszter e hét szerdán a V4-es és weimari országok védelmi vezetőivel folytatott varsói tárgyalását követően nyilatkozva az MTI-nek elmondta, hogy a találkozón a francia védelmi miniszter részletes tájékoztatást és értékelést adott a Maliban zajló műveletről is, s köszönetet mondott a misszióhoz hozzájáruló országoknak, így Magyarországnak is. Hende Csaba elmondta, hogy a francia vezetésű műveletben vannak még hiányos képességek, de amint minden feltétel adott lesz, várhatóan április elején a magyar katonák is csatlakoznak a misszióhoz.