2024 május 21

Megvalósul Musk őrült ötlete

Valami történik

Elon Musk csütörtökön twitter üzenetben jelentette be, hogy „szóbeli kormányzati jóváhagyást” kapott a Washington D.C. és New York közötti hyperloop pálya megépítéséhez, bár azt nem közölte, hogy pontosan kitől.

„Most kaptam szóbeli beleegyezést arra, hogy a Boring Co. megépíthesse a New York – Philadelphia – Baltimore – Washington D.C. hyperloop pályát. A menetidő New York és Washington központjai között 29 perc lesz” – adta tudtul Elon Musk egy tömör twitter üzenetben.

A Tesla vezérigazgatója által a távolsági tömegközlekedés forradalmasítására szánt hyperloop technológia vákuumcsatornában közlekedteti nagy sebességgel a mágnesesen lebegtetett szerelvényeket. Elon Musk nemrégiben hozta létre Boring Co. vállalatát hyperloop alagutak fúrására.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Óránként ezerrel repeszt majd a vasúti kapszula

A városi és a távoli közlekedés az egyik legnagyobb globális probléma. A Tesla főnöke, Elon Musk most a vasúti közlekedés forradalmasításán gondolkozik. Akik ismerik, egyáltalán nem lepődnek meg dolgon. A villanyautózásról értesülvén, mondjuk másfél évtizeddel ezelőtt csak legyintettek az emberek. Mára odáig jutott a helyzet, hogy a legnagyobb autógyárak szériában termelnek elektromos vagy hibrid autókat. Sőt, autógyári elnökök, menedzserek hangsúlyozzák: a világ autóiparában ez lehet a szép jövő.

Az elképzelés valóban forradalmi. Magáról a tesztpályáról, illetve annak költségeiről, elkészültének határidejéről egyelőre vajmi keveset tud a közvélemény. Annyit lehet talán sejteni, hogy a vasúti projektben olyan nagyágyúk működnének együtt, mint a Boeing, az Airbus, a NASA és Musk saját cége, a SpaceX.

Lufthansa beállna Musk ötlete mögé
A Lufthansa aktívan érdeklődik a hyperloop szállítási technológia alkalmazása iránt a német Bild am Sonntag lap beszámolója szerint. „A hyperloop fontos új technológiai fejlesztés és foglalkozunk vele” – erősítette meg a dpa hírügynökségnek a Bild am Sonntag lap beszámolóját a Lufthansa szóvivője. Megtörténtek az első egyeztetések a Hyperloop Transport Technologies (HTT) céggel, de stratégiai együttműködés nem jött létre – mondta.