2024 május 20

Megkapta a magáét Clinton Pekingben

Az állami média jegyzetei, kommentárjai nem kímélték az Egyesült Államokat és személy szerint Clintont sem, aki enyhén szólva nem örvend nagy népszerűségnek Kínában, amit például a Global Times című angol nyelvű napilap ki is mondta. Az újság már cikke címében kijelentette: „Hillary növeli az Egyesült Államok és Kína közötti bizalmatlanságot”, és úgy vélte, Washington „világhegemóniájának fenntartására” törekszik. A lap rossz stratégiai célnak nevezte Kína „felemelkedésének ellenőrzését”. Clintonnal kapcsolatban megjegyezte, tevékenységével „súlyos kárt” okoz a két ország kapcsolatának.

Kedden még az általában mérsékeltebb hangvételű írásokat közlő Hszinhua hírügynökség is keményebb hangot ütött meg. „Az Egyesült Államoknak be kell fejeznie az egyes térségbeli országok mögé állva folytatott alattomos bajkeverését, a szálak mozgatását hátulról” – írta. Egyúttal megerősítette, hogy Kína mindig is kifejezésre juttatta, nem törekszik regionális dominanciára, és üdvözli az Egyesült Államok konstruktív szerepét az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Washingtonnak mindenekelőtt el kellene felejtenie alaptalan kételyeit Kína békés fejlődésével kapcsolatban – fogalmazott az állami hírügynökség.

A Hszinhua egy másik írásában emlékeztetett arra, hogy Washingtonnak az ázsiai és csendes-óceáni térség iránti figyelmét jól kifejezi, hogy fokozza katonai jelenlétét: katonákat telepít Ausztráliába, bővíti katonai együttműködését Japánnal – továbbá nem véletlenül a Fülöp-szigetekkel és Vietnámmal, amely országoknak területi vitájuk van Kínával. A cikk szerint az amerikai lépések ahelyett, hogy fokoznák a térségben a biztonságot, éppenséggel rontják azt, különösen, mert Washington arra bátorítja az érintett nemzeteket, hogy „provokálják” Kínát. Azok az „abszurd módon szeszélyes amerikai politikusok”, akik azt gondolják, hogy egyszerre tekinthetik aranybányának Kínát és próbálhatják megfékezni a felemelkedését, emlékezzenek a régi mondásra: nem lehet, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon – fogalmazott kommentárjában a Hszinhua.

A China Daily című angol nyelvű napilap – csakúgy, mint kínai laptársainak többsége – utalt rá, hogy Hillary Clintonnak külügyminiszterként minden bizonnyal ez az utolsó látogatása Pekingben. Az újság által megszólaltatott szakértő pedig megállapította: a két ország kapcsolatát terhelő legnagyobb feladat a „kommunikáció hatékonyságának javítása”.