2024 április 22

Megerősítette a Moody’s a magyar osztályzatot

A besorolásra a cég ugyanakkor érvényben hagyta a leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást.

A Moody’s az egyetlen a három nagy hitelminősítő közül, amelyik negatív kilátást tart érvényben a magyar szuverén adósosztályzatra; a másik kettő, a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings az elmúlt hetekben negatívról stabilra javította Magyarország osztályzati kilátásait. Az S&P a novemberi magyar osztályzatrontással egy időben jelentette be a kilátásjavítást, a Fitch azonban december végén az addigi magyar besorolás megerősítésével együtt javította a kilátást.

A Fitch a Moody’s „Ba1” adósosztályzatának megfelelő „BB plusz” besorolással tartja nyilván a magyar államadósságot, a Standard & Poor’s magyar minősítése ennél egy fokkal gyengébb, „BB” a novemberi osztályzatrontás óta.

 

Magyarország besorolása mindhárom cégnél a befektetésre ajánlott kategória alatti sávban van.

A magyar osztályzat megerősítéséhez fűzött péntek éjjeli londoni elemzésében a Moody’s kiemelte, hogy Magyarországnak sikerült „valamelyest” csökkentenie államadósság-rátáját tavaly. A cég előrejelzése szerint e ráta az idén várhatóan a hasonló besorolású államadósokéhoz közelebbi, de annál még mindig magasabb szinten stabilizálódik.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a tavaly elért haladás tükrözi a kormány elkötelezettségét a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány mellett. A Moody’s arra számít, hogy ez az elkötelezettség 2013-ban is fennmarad.

A ház becslése szerint a magyar államháztartási hiány tavaly a GDP 2,7 százaléka lehetett, és a hitelminősítő azzal számol, hogy a magyar kormánynak az idén is sikerül a GDP-érték 3 százaléka alatt tartania a deficitet, akkor is, ha ehhez további költségvetési intézkedések szükségesek.

 

A Moody’s közölte: megítélése szerint érett államkötvény-piacra utal az a tény, hogy a kormány hazai állampapír-kibocsátásokból finanszírozta a tavalyi jelentős bruttó hiteligényt.

Mindazonáltal a nem rezidens befektetők erőteljes jelenléte a magyar állampapírpiacon kiteszi a magyar gazdaságot a befektetői bizalom potenciális romlásának – áll a Moody’s londoni elemzésében. A cég ezzel kapcsolatban felidézi, hogy a tavaly novemberi állapot szerint a hazai piacon kibocsátott állampapír-állománynak hozzávetőleg a 46 százalékát birtokolják külföldi befektetők.

A ház londoni elemzői annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a gazdaságpolitikai intézkedések továbbra is negatív hatást gyakorolnak a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásaira, és a gyenge növekedési kilátás változatlanul aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, hogy a kormány képes lesz-e az államadósságot tartósan lefelé haladó pályára állítani.

 

A Moody’s közölte: becslése szerint a magyar GDP-érték tavaly 1,4 százalék körüli mértékben csökkent, és a hitelminősítő 2013 egészére is „nagyon gyenge”, 0,3 százalékos növekedést jósol.

A Moody’s szerint a magyar gazdaság jelentősen gyengült a cég Magyarországgal kapcsolatos legutóbbi, 2011 novemberében végrehajtott minősítési lépése óta.

A Moody’s 2011. november 24-én jelentette be, hogy megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást, az addigi „Baa3”-ról egy fokozattal a jelenlegi – most megerősített – „Ba1”-re rontva a magyar államkötvény-osztályzatot.

A magyar osztályzat mostani megerősítéséhez fűzött elemzésében a Moody’s különösen problematikusnak nevezte a növekedési és versenyképességi kilátás szempontjából a gyengébb befektetési klímát, amelyet a cég szerint az elmúlt években tovább rontottak a bankszektorra, az energiaágazatra, a kiskereskedelemre és a távközlési szektorra kirótt torzító hatású adók.

A Moody’s szerint ez tükröződik a bruttó állóeszköz-felhalmozás folytatódó hanyatlásában.

 

A jórészt külföldi tulajdonban lévő bankrendszer, amelyet szintén jelentősen meggyengített a sérülékeny működési környezet, szintén nem képes a gazdasági növekedés támogatására.

Mindemellett a lanyha európai növekedés is hatással van a magyar gazdaságra, amely erősen függ az magyar export 76 százalékát felvevő uniós piactól.

A hitelminősítő szerint mindezek miatt Magyarország középtávú növekedési kilátása jelentősen gyengébb a többi közép- és kelet-európai gazdaságénál, és ez korlátozza a magyar kormány képességét az adósság folyamatos lefelé tartó pályára állítására.

A negatív kilátás fenntartását alátámasztó tényező a Moody’s londoni elemzése szerint az azzal kapcsolatos, továbbra is fennálló bizonytalanság, hogy a magyar gazdaság képes lenne-e ellenállni külső sokkoknak vagy kedvezőtlen hazai gazdaságpolitikai lépéseknek, tekintettel a jelentős finanszírozási igényekre és a potenciális piaci kilengésekre.

 

A GDP-érték 19 százalékára becsülhető idei magyar finanszírozási igény a legmagasabb a közép- és kelet-európai térségben. A Moody’s a költségvetési kockázatok közé sorolja, hogy előtérbe kerülhetnek a választási megfontolások, emellett a vártnál esetleg gyengébb gazdasági teljesítmény is költségvetési elcsúszást eredményezhet a következő 12-18 hónapban, ami a cég szerint „büntető jellegű” piaci reakciókhoz vezethet.

A Moody’s szerint lefelé irányuló nyomást gyakorolhat a magyar osztályzatra, ha csökkenne az elkötelezettség a 3 százalék alatti GDP-arányos hiány tartása mellett, és/vagy ha a kormány intézkedései a jelenleg vártnál is gyengébb növekedési pályát eredményeznének.

A Moody’s ugyanakkor megfontolná a kilátás stabilra javítását, ha kiszámíthatóbbá válnának a magyar gazdaságpolitika keretei, és ez robusztus gazdasági növekedést tenne lehetővé középtávon – áll a hitelminősítő londoni elemzésében.