2024 május 27

Még várnunk kell az unikornisok felemelkedésére

Félelem a köbön

A piac a depresszió jeleit mutatta 2016 első felében, az ügyletek száma 56 százalékkal csökkent az előző évhez képest a piaci zavarok és a magas készpénztartalékok miatt. A piaci feltételek javulnak, míg a végfinanszírozás egyre lehetetlenebb, ahogy az évből telnek a napok, ezzel is megalapozva a debütálást, azonban az út még így sem elég tiszta a nagy IPO-knak az évben.

De mik azok az unikornisok?
Unikornis, jelentése: egyszarvú. Ló alakú mesés állat, fehér lóteste, őzlába és oroszlánfarka van, homloka közepén egy egyenes szarv helyezkedik el. Másik jelentése: minden olyan, még tőzsdére nem bocsátott társaság, amely a privát tőkebevonás alkalmával elérte az 1 milliárd dolláros összeget.

„A legtöbb Szilícium-völgy béli cég fél a nyilvánosságtól” – mondta Josh Reeves. A legjobban a cégek attól félnek, hogy talán a befektetők a nyilvános piacon nem értékelik a vállalatot olyan magasra, mint a cég saját piacán. Az amerikai piacon 149 privát startup értéke éri el az 1 milliárd dollárt, vagy még többet a Wall Street Journal szerint. A listát az Uber vezeti 68 milliárd dollárral.

„A nyilvános befektetőknek kicsit több engedmény kell, mert ők nem annyira hajlandóak megelőlegezni a növekedést és a nyereségességet – mondta Leslie Pfrang.

Az úttörők

Az év elején kialakult tempó lassúnak mondható, csak a biotech cégek, és az úgynevezett blank-check cégek néztek szembe a nyilvános piaccal. Azért voltak, akik kimerészkedtek a rivaldafénybe, mint például a Twilio és a Line Corp. LN, és mindketten hatalmas első napi nyereségre tettek szert.

Ezekkel az úttörőkkel lendületet kaphatnak az IPO-k, és egészségesen debütálhatnak a befektetők széles köre előtt. Mégis van néhány tényező, ami megakaszthatja ezt a lendületet.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

Rögös az út

A 2015-ben debütált cégek rögös útja is elbátortalanítja a befektetőket. A Box papírjai 21 százalékot estek az elmúlt 12 hónapban, a Fitbit részvényei pedig 63 százalékot. Az S&P 500 ezalatt 5 százalékot szerzett.

Emellett, ha nyilvános vállalattá alakul a cég, az nagyobb költségeket, felkészülést és több ellenőrzést jelent, míg a privát szektorban nagyobb a függetlenség.

Azok a cégek, melyek sokáig meg tudtak bújni a privát szférában meglovagolva a nagy bummot a kockázati tőkepiacon, most beugró rést keresnek a nyilvános piacon, miután a pénzforrás kezd kiapadni.

„Minden unikornis figyeli a réseket, és ha úgy látja, hogy van rá igény, él a lehetősséggel, mert egy idő után igen fájdalmas módjai vannak a finanszírozásnak” – mondta Max Wolff.

Ilyen fájdalmas finanszírozásba esett bele az Uber is, ami a Wall Street Journal szerint 2 milliárd dolláros tőkeáttételes kölcsönt vett fel, és a Lyft, ami állítólag felbérelte a fúziók és felvásárlások bankárát, a Qatalyst Partnerst. A Spotify felértékelődött 1 milliárd dollárral adósságpapír segítségével, ami arra utal, hogy nyilvánossá válhat a cég.

A korai szakaszban a kockázati tőke továbbra is rendelkezésre áll, de a késői szakaszban a finanszírozás már nehézkesebb. Az, hogy a startupok nem kapnak elég tőkét a késői szakaszban, szorosan összefügg a befektetői védelemmel, ami magába foglalhatja, hogy további részvényeket adnak a befektetőknek, ha a vállalat árai alacsonyabbak az IPO küszöbénél.

Érik már a korrekció

Wolff szerint a nyilvános piac egészsége vitatható, mivel a Wall Street kínálatának elég kis része van kiéhezve az IPO-kra. Összességében a piac túlvett és terhes, így érik már a korrekció. A kérdés már csak az, meddig kell rá várni.

Ha mégsem lesz olyan hatalmas korrekció, az IPO-k még jobban, akár 2017 közepére vagy végére is kitolódhatnak, ami szintén időt adhat nekik, hogy felérjenek saját értékükhöz. Általában a nagyvállalatok elkerülik a nyári hónapokat, és a munka napja (szeptember 1) és hálaadás közé időzítik a debütálást.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Akikre várunk

Didi Chuxing, a kínai fuvarközvetítő cég nemrég megszerezte az Uber kínai üzemeltetését, amivel egy veszteséges szegmenstől szabadult meg a cég. Emiatt a szakértők úgy gondolják, hogy az Uber, de még a Didi is egy IPO-ra készül a következő 24 hónapban.

Más szakértők szerint már az év második felében, vagy 2017-ben, mikor már elült a Brexit okozta porfelhő, nyilvánosság elé állhat több cég is.

A befektetők továbbra is várják az IPO-t a Soul Cycle-től, a Nutanixtól és az Univisiontól, amik már 2015-ben a nyilvánosság elé akartak vonulni. Az Elevate Credit, egy internetes hitelező elhalasztotta a tőkebevonást januárban a piaci viszonyok miatt, de 2017-ben elsők akarnak lenni az IPO-k terén.

Mikor tudnak újra bízni?

Pfrang szerint ahhoz, hogy a startupok újra bízhassanak a nyilvános piacban, több olyan cég kellene, mint a Line és a Twilio, akik debütáltak, és jól szerepelnek azóta is. Tovább kéne csökkenteni a különbséget a magán és a nyilvános piac értékelése között.

Persze mindig lesznek olyan cégek, amik a piaci feltételeket figyelmen kívül hagyva akármikor a nyilvánosság elé tudnak lépni. Ilyen például az Atlassian, ami 2015 decemberében tette meg a nagy lépést.