2024 április 18

Még mindig törékeny a világgazdaság

Az amerikai jegybanki szerepet betöltő Fed történelmi lépést tett a korlátlan idejű és összegű kötvényvásárlási program elindításával, támogatva a munkaerő-piaci folyamatokat. Ezzel a lépéssel a lakáspiaci helyzet tovább stabilizálódhat, és a fogyasztói bizalom is erősödhet. Nagy a bizonytalanság azonban az amerikai költségvetési szakadék áthidalásának kérdésében. Ahhoz, hogy 2% felett tudjon növekedni jövőre a gazdaság és ne oltsák ki a jegybanki pénzpumpa kedvező hatását, 200 milliárd dollárnál nagyobb megszorítás nem célszerű. Vélhetően megszületik majd egy átmeneti megállapodás, és elkerülhető lesz a visszaesés a tengerentúlon, ezzel azonban ismét ott lebeg majd a leminősítés veszélye is.

Az EKB is rendkívüli lépésre szánta rá magát a korlátlan kötvényvásárlási program bejelentésével, amely igazi fordulópontot jelenthet a válságkezelésben. A stabilitást erősítheti hosszabb távon az egységes európai bankfelügyeleti rendszer tervezete, amely segít egymástól elválasztani az ország- és a bankrendszer kockázatát. A gazdasági növekedés legkorábban 2013 közepétől indulhat az eurózónában, az öreg kontinensen továbbra is a német gazdaság viseli legjobban az adósságválságot. Spanyolország megítélésünk szerint ősz végéig mentőövet kér majd az EU-tól.

A jegybanki intézkedések azonban önmagukban nem tudják megoldani a gazdasági problémákat, inkább csak plusz időt biztosítanak a politikusoknak, hogy meghozzák a megfelelő intézkedéseket. Azonban, ha az amerikai politikusok nem tudják rendezni a költségvetési hiány kérdését, illetve Európában a biztató lépések után ismét elakad a válságkezelési folyamat, újra a kockázatkerülésé lehet a főszerep.

A bikák uralták a részvénypiacokat

Az elmúlt hónapokban szerte a világon a bikák kerekedtek felül a részvénypiacokon, a világ nagy jegybankjainak intézkedései nyomán. A kockázati étvágy a következő hónapokban is erős maradhat, azonban az év végéhez közeledve egyre több lehet a bizonytalansági tényező.

Az európai gazdaság stabilizációja még várat magára, azonban az EKB intézkedései jelentősen csökkentették az eurózóna széthullásának esélyét, és ez a kockázati felár elkezdett kiárazódni az európai részvényekből.

A korábbi időszakhoz képest a hangsúly áttolódhat Európáról az Egyesült Államokra, legalábbis ami a problémák forrását illeti, ezért arra számítunk, hogy az év hátralévő részében az európai részvénypiac felülteljesítheti az amerikai indexeket. Továbbra is a német részvénypiacot látjuk a legstabilabbnak, itt érdemes befektetési lehetőségeket keresni a következő hónapokban is.

Az Egyesült Államokban a harmadik negyedéves jelentési szezon könnyen csalódást okozhat a befektetőknek. Az amerikai vállalatok részéről eddig túlnyomórészt negatív előrejelzések érkeztek a harmadik negyedéves eredményekkel kapcsolatban. Ezek mögött a leggyakrabban az európai gazdasági problémákat említik, de nagy arányban hivatkoznak a gyenge globális növekedési kilátásokra, az erős dollárra, illetve a kínai gazdaság lassulására is. Az amerikai részvénypiacok szempontjából további kockázatokat hordoz a költségvetési problémák előtérbe kerülése, amely az év végéhez közeledve egyre hangsúlyosabb lesz.

Felülsúlyozzuk a kockázatosabb devizákat

Az euró piacán már a vételi oldalra állunk, mert úgy gondoljuk, hogy komoly erőfeszítéseket tettek a szorosabb integráció felé az uniós vezetők és háttérbe szorult az eurózóna széthullására irányuló spekuláció. Vásárolnánk a kanadai és az új-zélandi dollárt, valamint a norvég koronát, mivel ezeknél a devizáknál a legerősebbek a kamatemelési várakozások. Eladnánk az ausztrál dollárt, mivel félő, hogy a bányaipari fellendülés előbb véget ér, mint azzal sokan számolnak. A japán gazdaság visszaeshet, a költségvetés labilis, ezért megválnánk a japán jentől. A brit gazdaság magához térhet az év hátralévő részében, ezért vevők lennénk a font piacán. A dán és a svéd korona esetében az eladói tábort erősítjük, mivel a jegybankok itt tovább lazíthatják a monetáris politikát. A feltörekvő-fejlődő piacokon a török líra a favoritunk, mivel Törökország fizetési mérlege javul, adóskockázata mérséklődik, kamatszintje vonzó.

Érdemes válogatni a nyersanyagok közül

Kezd visszatérni a bizalom a nyersanyagpiacra a jegybankok likviditásnövelő akciói és a fejlődő piacokon végrehajtott gazdaságélénkítő lépések nyomán, ezért vevők lennénk az ipari fémek (kiemelten a réz), a nemesfémek és a nyersolaj piacán. A nyár slágerei az agrártermékek voltak, viszont itt úgy gondoljuk, hogy az esőzések miatt korrekció indulhat el. Eladóként lépnénk a kukorica, a szója és a búza piacára. Vevők lennénk az egzotikus nyersanyagok közül a cukor, a kakaó és a rizs piacán, amelyeknél az időjárás ronthatja a termésátlagot, vagy késlelteti a betakarítást.

Nem túl fényesek a hazai kilátások

A magyar gazdasági kilátások továbbra sem fényesek, jövőre szerény bővüléssel számolunk (0,2%), mivel a belső kereslet gyenge, a külső környezet pedig az év vége felé bizonytalanná válhat. Eközben a dráguló nyersanyagárak és élelmiszerárak miatt az infláció 6% felett mozoghat az őszi hónapokban. Egyre inkább úgy tűnik, nem sietjük el a megállapodást az EU/IMF párossal. A megállapodás önmagában nem oldaná meg a gazdasági problémákat, azonban ha ismét romlana a külső befektetői környezet, a hitelkeret nélkül sokkal nagyobb az ország sérülékenysége. A forint teljesítménye az EU/IMF tárgyalások függvénye, ezért a vételeket elsősorban a megállapodás utánra időzítenénk.

A hazai részvénypiacon továbbra is az Egis a kedvencünk a fundamentumok alapján, azonban az alacsony tőzsdei forgalom miatti kockázatokra is figyelni kell.