2023 január 28

Maradni vagy kilépni? Ezt kockáztatják a britek

Alacsony marad a kamat

A Brexitről folytatott vitának már eddig is számottevő piaci hatása volt, főleg a font árfolyamának ésa brit államkötvények („Gilts”) hozamának csökkenése, valamint a sterlingben jegyzett kötvények viszonylagos gyengesége révén. Alapvetően abból indulnak ki a szakértők, hogy a népszavazást a kormány nyeri, és a brit államkötvények gyengülnek a kockázatos eszközök, főleg a banki részvények javára, ezt követően pedig emelkedésnek indul a font árfolyama is. Ha a szavazók az ország kiválása mellett döntenek, az szerintünk kellő támogatást nyújt a Gilt-piacnak.

A Bank of England valószínűleg kivár a június 23-án sorra kerülő népszavazás utánig, de a monetáris politika pályája azt követően az Egyesült Királyság növekedési kilátásaitól és az inflációtól függ majd.

A Fidelity arra számít, hogy a népszavazást követő bizonytalanság a növekedés szempontjából lefelé mutató kockázatot tartogat majd, melynek hatására tovább maradhatnak alacsonyak a kamatlábak.

Bár fennáll annak a kockázata, hogy a sterling tartós gyengesége felfelé nyomja az Egyesült Királyság inflációját, a lefelé mutató növekedési kockázatra olyan, ellensúlyozó tényezőként tekintünk, mely kordában tarthatja az inflációt.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Nyomás alá kerül a font

A Brexit a költségvetési és a folyó fizetési mérleg hiánya és a külföld által a gazdaságba vetett bizalom gyengülése miatt valószínűleg még nagyobb nyomás alá helyezné a fontot. Ez a teljes bizalomvesztés (pl. a Cameron-kormány bukása és új választások kiírása) esetén valószínűleg a Gilt államkötvényekre is kihatna.

Ami a GDP-t illeti, a fogyasztásra gyakorolt hatások egyelőre nem ismertek, de a fogyasztói bizalom megroppanása valószínűleg némi gyengülést okozna.

A Brexit a fokozott politikai és gazdasági bizonytalanság miatt bizonyosan visszaveti a beruházási kedvet. A GDP-t hosszú távon alakító tényezők alapján a kiválás súlyos esetben akár 1 százalékkal is csökkenthetné a növekedést. De az alacsonyabb árfolyammal párosuló gyengébb belföldi kereslet azt is jelentené, hogy a nettó export javul, és részben ellensúlyozni tudja a beruházások visszaesését.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Tűzvonalban a bankok

A kötvények vonatkozásában az Egyesült Királyság bankjai egy ideje már érzik a Brexit nyomását, és a fontban jegyzett kötvények az elmúlt hónapokban le is maradtak a dollár- és az európiacok mögött.

A Fidelity várakozásai szerint ha az ország kilép az unióból, a bankok elsőként kerülnek a tűzvonalba, mivel a lassabb gazdasági növekedés hatására emelkedik a munkanélküliség és csökken a lakóingatlanok ára, így nőni fog a tőkevesztés és a veszteségtartalékok összege.

Azonban az Egyesült Királyság bankjai a kötvényeik fundamentális sorsát tekintve képesek lennének átvészelni egy 1-2 évig tartó recessziót. A szakemberek megítélése szerint kockázatok a kereskedelmi jelzáloggal fedezett értékpapírokat fenyegetik, mivel a kilépést előíró népszavazási eredmény a londoni irodapiac gyengülését is előidézhetné.

Diverzifikáció segíthet

A többi kötvénytípusnál a hatás kötvényenként változó lesz majd. Diverzifikált jövedelmüknek köszönhetően a multinacionális vállalatok általában jobb helyzetben lesznek. Rövid távon az exportorientált, Egyesült Királyságban székelő kibocsátók hasznot húzhatnak a gyengébb fontból, bár ez az előny idővel a gyorsuló infláció hatására el fog olvadni.

Összességében sok bizonytalansági tényező marad, melyek többségét a kötvénypiacok már beárazták, és a közelmúltbeli mozgások erőteljes, ellenirányú korrekciójára fog sor kerülni, ha az ország a népszavazást követően is az EU tagja marad. A Brexit hatására viszont a mostani trendek felgyorsulása várható. Olyan kétesélyes esemény ez, melyre a direkcionális befektetési stratégiák nehezen alkalmazhatók. Az egyetlen védekezési módszer a nagyfokú diverzifikáció.