2024 április 22

Már az oroszok is vizsgálódnak

A Roszszelhoznadzor honlapján közzétett tájékoztatás szerint ez volt az első eset, hogy olyan élelmiszerben fedezték fel a lóhúst, amelyet Oroszországban készítettek és amelynek a címkéjén a gyártó, a Remit húsüzem ezt nem tüntette fel. Februárban az orosz szakemberek Ausztriából származó sertés virslinek feltüntetett termékben találtak ló-, marha-, és csirkehúst.

A Prajm orosz üzleti hírportál szerint az orosz állat-és növényegészségügyi, élelmiszerbiztonsági hatóság laboratóriumában vizsgálták be a Bisztro nevű virslit, amelyben fellelték a lovak DNS-ét.

Az agroru orosz mezőgazdasági hírportál cikke szerint Oroszországban eleinte nem fordítottak komoly figyelmet az európai uniós országokban január elején kipattant lóhúsbotránnyal kapcsolatos ellenőrzésre. Február 21-én Gennagyij Onyiscsenko, az orosz közegészségügyi hatóság vezetője az Eho Moszkvi rádiónak azt mondta, hogy nem vizsgálják a lóhúst az orosz termékekben. Néhány nappal később azonban az orosz határon ezt a húsfélét is tartalmazó osztrák virslit találtak.

Az orosz agrárhírportál emlékeztet arra, hogy Oroszország piacát a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO-hoz) csatlakozás eredményeként elárasztották a lett, lengyel, német szalámik és virslik. Az agroru szerint „most ezt az áradatot meg lehet állítani”.