2023 január 29

Már a postát is figyeli a NAV

A NAV tájékoztatása szerint az ellenőrzés során azon csomagokat, amelyek valószínűsíthetően olyan dohánygyártmányt tartalmaznak, amelyek után nem fizették meg az adót, a vámhivatal átvilágítja és a visszaélések megakadályozása érdekében visszatartja, miközben ellenőrzi a feladót, valamint a címzettet is.

Emlékeztettek arra, hogy a hatályos jogszabályok értelmében, aki “adózás alól elvont” jövedéki terméket birtokol, értékesít, felhasznál, vagy amelyet nem vámkezeltek, a termék mennyisége után bírságot fizet, a jövedéki terméket pedig lefoglalja a NAV.

Ellenőrzések

Tavaly a legtöbb feladatot az áfacsalás, és az illegális cigarettakereskedelem adta az adóhatóságnak, az intézmény 2013-as összegzése szerint. A NAV a cigarettacsempészet növekedését tapasztalta az elmúlt hónapokban. Míg korábban főként ukrán és szerb csempészárut kínáltak, mára inkább Fehéroroszországból származó füstölnivaló kapható.

A dohánytörvény alapján aki dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság, vagy engedély nélkül dohányárut üzletszerűen értékesít, 5 milliótól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújtható.

A szervezet közlése szerint eddig országosan 20 millió forint értékben több mint másfél tonna adózatlan dohányterméket foglaltak le a pénzügyőrök.

A hivatal közlése szerint a legtöbb adózatlan dohányterméket elsősorban az ország legnagyobb dohánytermelő vidékén, az Észak-alföldi régióban foglalták le.