2024 április 18

Magnette: az EB túl szőrszálhasogató

Az Európai Bizottság túl sok mindent ír elő, amikor tanácsot ad a tagállamok költségvetési politikájához, és nem kellene kritizálnia olyan belga intézkedéseket, mint amilyen a fizetések indexálása – mondta Paul Magnette, Belgium állami vállalatokért és kereskedelemért felelős minisztere a Le Soir napilapnak adott interjúban.

„A bizottság túl szőrszálhasogató: az ajánlás az csak ajánlás” – mondta Magnette a szerdán megjelent interjúban. A bizottság pénzügyi biztosára utalva kijelentette: hibázik Olli Rehn és csapata, amikor ennyire belemegy a részletekbe.

A baloldali politikus üdvözölte, hogy a bizottság előzetes véleményt ad a tagállamok költségvetéseiről, ám leszögezte: az uniónak nem volna szabad beleavatkoznia abba, hogy miként teljesítik a költségvetési deficit mértékére vonatkozó előírásokat.

„Nem volna szabad megmondaniuk azt, hogy hogyan csináljuk” – fogalmazott Magnette, utalva arra, hogy az Európai Központi Bank régóta bírálja azt a belga gyakorlatot, hogy a fizetések változását az inflációhoz igazítják. Mint mondta, a fizetések ilyetén való megállapítása „központi eleme annak a belga jóléti politikának, amely több mint 100 éves, és amit sohasem fogunk megkérdőjelezni”.